Долно Дряново

Зарастник

Продукти:

царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол

 

Начин на приготвяне:

Царевичното брашно се разбърква с водата и солта до получаване на каша. Лукът се нарязва и се посолява. Добавя се към царевичната смес. Изсипва се в тава и се разстила. Пече се до готовност.



Кускус

Продукти:

черно брашно, вода

 

Начин на приготвяне:

Брашното и водата се смесват до получаване на тесто. Оформят се малки топчета. Сваряват се на водна пара, разстилат се на черга и се оставят да се изсушат на слънце за 2-3 дни.  След като изсъхнат, се прибират и се приготвят както макарони, като може да се запържи олио и да се полеят.



Как се прави боб

Други интересни места и рецепти

Костандово

Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш

Гумощник

Сватбарско жито Продукти: грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, …

Кривня

Кривненска каварма Продукти: свинско месо от бута, синска мас, 2–3 глави кромид лук, червен пипер, чубрица, сол, 1 с. л. брашно   Начин на приготвяне: …