Охрид

Охридска пастръмка

Продукти:

пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол;

  • За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)

 

Начин на приготвяне:

Всичкият лук се нарязва на ситно. Рибата се изчиства и посолява отвън и отвътре. Увива се във фолио и се слага да се изпече. Когато е готова, се почиства от костите и кожата, като се разчупва на по-едри парчета. Към нея се добавят нарязаният лук, зехтин, лимонов сок и сол. Разбърква се много внимателно. Поръсва се с нарязан магданоз и се декорира с маслини и резени лимон.

Чесънът се обелва, слага се в хаванче, посолява се и счуква много добре, като постепенно към него се добавят зехтин и по желание лимонов сок. Рибата се сервира с получената чеснова паста.

Други интересни места и рецепти

Босилеград

Агнешко с киселец Продукти: агнешко месо, киселец, лук, ориз, олио, дафинов лист, черен пипер, захар.   Начин на приготвяне: Нарязаното на порции месо се сварява …

Добрич

Триен фасул Продукти: зрял фасул, пшенично брашно, сол за запръжката: олио или масло, червен пипер   Начин на приготвяне: Фасулът се накисва от предишния ден във …

Пишман (Пишманкьой)

Катми по тракийски Продукти: 1 кг брашно, 2.200 л вода, сол, пиле, няколко глави лук, червен пипер.   Начин на приготвяне: Ястието се приготвя за …