Охрид

Охридска пастръмка

Продукти:

пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол;

  • За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)

 

Начин на приготвяне:

Всичкият лук се нарязва на ситно. Рибата се изчиства и посолява отвън и отвътре. Увива се във фолио и се слага да се изпече. Когато е готова, се почиства от костите и кожата, като се разчупва на по-едри парчета. Към нея се добавят нарязаният лук, зехтин, лимонов сок и сол. Разбърква се много внимателно. Поръсва се с нарязан магданоз и се декорира с маслини и резени лимон.

Чесънът се обелва, слага се в хаванче, посолява се и счуква много добре, като постепенно към него се добавят зехтин и по желание лимонов сок. Рибата се сервира с получената чеснова паста.

Други интересни места и рецепти

Елена

Топеница Продукти: пресни домати, печен патладжан, печени чушки, чесън, олио, сол, магданоз   Начин на приготвяне: Нарязват се доматите, печените и обелени чушки и печеният …

Мещица

Мещичка каварма Продукти: сланина, свинско месо, зеленчуци от туршия, праз, сол на вкус   Начин на приготвяне: Сланината се нарязва на дребни парчета и се …

Копривщица

Тутманик Продукти: бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене,  сол   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а …