Тутракан

Скумрия на цакалия

Продукти:

прясна скумрия (или щука, мряна, сом), сол

 

Начин на приготвяне:

Скумрията се изчиства от вътрешностите, но се оставя цяла заедно с главата и опашката. Осолява се и се набучва по дължина през устата на подострена влажна пръчка. Пече се на огън под ъгъл 45°. Може да се приготви и на скара. Сервира се с лимон или с туршия от люти чушки по желание.



Саламурика

Продукти:

дунавска риба (морунаж, платика, каракуда, мряна), брашно, сол, пресен девесил, червен пипер, олио (или мас), 1–2 ч. ч. вода

  • За марината: няколко скилидки чесън, 2–3 стръка девесил, сол, дунавска вода

 

Начин на приготвяне:

Рибата се изчиства от вътрешностите, отстранява се главата и опашката и се цепи през гърба. Нарязва се на парчета, осолява се и се овалва в брашно. Пържи се в нагорещено олио. След като се изпържи, се изважда и се нарежда в тава с нарязан пресен девесил. В същото олио се слага червеният пипер и леко се запържва, добавя се дунавска вода и получената смес се изсипва върху изпържената риба. Накрая ястието се овкусява с марината от счукан чесън, ситно нарязан пресен девесил и малко сол на вкус.



Етнографски комплекс „Рибарска махала“



Маджун

Рибник

Кайсиева ракия

Първак (първата ракия)

Пърцуца (слаба ракия)










		

Други интересни места и рецепти

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Срем

Зелник Продукти: брашно, 1 ч. л. сол, олио, оцет, яйце, пресен лук, лапад, ориз или булгур, джоджен, яйца, сирене.   Начин на приготвяне: Брашното се …

Узунджово

Узунджовски катмери Продукти: пшенично брашно, свинска мас, сол, вода, мая   Начин на приготвяне: Пресява се брашното, прибавят се маята, солта и водата. Замесва се …