Белене

Прясол

Продукти:

шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол

 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства, нарязва се на шайби, овалва се в брашно и се изпържва. Прехвърля се в глинен съд, посолява се и ѝ се слага малко вода. Настърганите домати се запържват с щипка захар. Полученият сос се излива върху рибата. Печените сухи чушки се накъсват и се слагат при останалите продукти в съда. Чесънът се счуква с лютата чушка и се прибавя към ястието. Магданозът се нарязва на ситно и с него се поръсва рибата.



Трееница

Продукти:

домашна кокошка, лук, суха чушка, магданоз, копър, чубрица, девесил, червен пипер

  • За трееницата: яйце, брашно

 

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя трееницата. Яйцето се смесва с брашното до получаване на трохи. Пресяват се и се оставят на слънце за няколко часа да се изсушат.

Кокошката се сварява с лука и сухата чушка. След като уври месото, всичко се изважда от тенджерата. Добавя се трееницата и се бърка, за да не се слепи. Вари се за около 10 минути. Добавят се зелените подправки. В дълбока чиния се слага част от месото, прибавя се трееницата и се поръсва с червен пипер.



Мазница

Продукти:

  • За тестото: брашно, мая, сол, вода
  • За плънката: сирене, яйца, свинска мас (маргарин); олио;

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто. Разделя се на топчета, разстила се с ръце, намазнява се, слага се от плънката и се завива. Оставя се да втаса. След като е готово, леко се сплесква и отново се оставя да втаса. Изпича се.



Вита баница

Продукти:

  • За тестото: брашно, мая, сол, вода
  • За плънката: сирене, яйца, свинска мас (маргарин); олио; яйце за намазване

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто. Разделя се на топчета, разточват се (издърпват се) кори, намазняват се, слага се от плънката и се навиват. Редят се в тава, намазват се с разбито яйце и се изпича.



Пълнени чушки с миди





Мамалига





Чорба от риба

Продукти:

риба (шаран), нарязано кисело зеле, булгур

 

Начин на приготвяне:

Зелето и булгурът се запържват. Шаранът се изчиства и се слага в тава. Към него се прибавя запържената смес. Долива се малко вода и се изпича.

Други интересни места и рецепти

Брегово

Сарми с лозова шума Продукти: 500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио   Начин …

Елена

Топеница Продукти: пресни домати, печен патладжан, печени чушки, чесън, олио, сол, магданоз   Начин на приготвяне: Нарязват се доматите, печените и обелени чушки и печеният …

Костандово

Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш