Традиционна даска (дъска)
Съдържа:
кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене
Продукти и начин на приготвяне:
- Кървавица – свинско сърце, свински врат и свинска шарен сланина. Продуктите се пълнят в свински черва и се оставят за два месеца на сухо и проветриво място.
- Пушен колбас – свинско и телешко месо с лук и суха чушка. Продуктите се пълнят в черва, сушат се и опушват.
- Пауфлак – свинско месо, което се панира и се пече във фурна.
- Пинджур – червени чушки, домати. Продуктите се пекат във фурна, обелват се и се пържат с олио.)
- Айвар – чушки, патладжан и морков. Продуктите се пекат във фурна, белят се и се пържат в дълбок съд с олио.
- Овчи буламач– по-гъсто овче мляко се сварява и се оставя на сухо и хладно място да ферментира.
- Извара – получава се , като се свари суроватката от сиренето.
- Овче сирене – приготвя се по познатия начин.
- Топло краве сирене – в съд се подсирва млякото, което е затоплено до 36 градуса. Прехвърля се в калъп, под и над който се слага загрети плоски камъни и се оставя за седмица
Зелник
Продукти:
брашно, мая, сол, вода, мазнина, сирене, праз, сухи чушки, краве масло.
Начин на приготвяне:
Замесва се хлебно тесто, от което се разточват десет кори и една по-голяма. Готовите кори се запичат леко и се оставят да се изсушат под кърпа. На дъното на тава се слага по-голямата кора и върху нея се редят ред кори, ред сирене. Накрая с голямата кора се „завива“ зелникът. Празът, сухите чушки и още сирене се изпържват. Слагат се в средата на зелника и се оставя около час, за да напие от мазнината. Пече се на 200 градуса за приблизително час. Когато е готов се полива с топла вода и краве масло.
Каленица „Манастир“
Продукти:
свинско филе, пушена сланина, кашкавал, гъби, сметана, мляко.
Начин на приготвяне:
Филето се реже и се запържва в свинска мас, заедно със сланината. Месото се маха се от тигана, като на негово място се добавят гъбите, да се запържат леко. Към тях се добавя сметана и мляко. На дъното на глинен съд се слага първо полученият гъбен сос, подреждат се парчетата свинско филе, като между всяко се слага по парче сланина и парче кашкавал. Когато се нареди, върху него се слага „капак“ от тесто и се запечатва. Слага се във фурната за 15 минути.
Манастирско сирене
Продукти:
овче сирене, пушена сланина, яйце, кашкавал, сметана, лук, гъби, домат, маково семе
Начин на приготвяне:
Гъбите се запържват с лука. Към тях се добавя настърганият домат/ патладжан да се запържи леко. Прибавя се натрошеното сирене. Сместа се изсипва в намазан с краве масло глинен съд. Върху нея се добавя сосът от сметаната, яйцата и кашкавалът. Поръсва се с маковото семе и отгоре се нарежда сланината. Пече се на 200 градуса за 20 минути.
Топено сирене
Продукти:
овче сирене, краве масло, сметана, кашкавал, мляко, сусам, пуковка
Начин на приготвяне:
Глинен съд се намазнява с краве масло. Слага се овчето сирене, като върху него се подреждат запържена пуковка, сметана, кашкавал, мляко. Поръсва се със сусам и се пече на 200 градуса за 20 минути.
Прилог
Продукти:
картофи, сухи чушки, праз лук, патладжан/домат, краве масло, червен пипер, мазнина; питка хляб
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се слагат картофите, чушките, праз и патладжан/ домат. Трябва да бъдат хубаво сварени за около 2-3 часа. Зеленчуците се отцеждат и се пасират. По желание се слага малко от водата, в която са се варили. Прави се запръжка от краве масло и червен пипер, която се добава към пасираните зеленчуци. Питката хляб се издълбава и в нея се изсипва сместа. Покрива се и се полива с част от запръжката. Пече се.
Клиси
Продукти:
свинско месо от бут, суха чушка, свинска мас, сол
Начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на малки парчета и се изпържва. Сухата чушка също се нарязва на малки парчета. В друг тиган се разтопява свинската мас и към нея се добавя запърженото месо и се оставя да стане златисто. Щом е готово, към него се добавят солта и сухата чушка. Оставя се да се пържи още минута и се сервира.
Бабин колач
Продукти:
свинска мас, брашно, вода;
за крема: мляко, краве масло, орехи
Начин на приготвяне:
От брашното, свинската мас и водата се замесва тесто. Разделя се на десет части и се разточват тънки кори, които се изпичат. Прави се крем от млякото, кравето масло и орехите. Между всяка кора се слага от готовия крем, като накрая цялата торта се покрива с него. Сервира се със сладко от горски ягоди.