Босилеград

Агнешко с киселец

Продукти:

агнешко месо, киселец, лук, ориз, олио, дафинов лист, черен пипер, захар.

 

Начин на приготвяне:

Нарязаното на порции месо се сварява и обезкостява. Лукът се задушава. Към него се прибавя оризът и също се задушава. Киселецът, ако не е от консерва, леко се сварява. Всичко се прибавя към агнешкото, подправя се със сол, черен пипер и дафинов лист. Добавя се малко захар. Запича се във фурна.



Мешана супа

Продукти:

лук, 2 моркова, 1 картоф, фиде, сол

 

Начин на приготвяне:

Нарязаните на ситно моркови се запържват. Отделно се запържва картофът. После се смесват и посоляват. Сипва се вода. Главата лук се обелва, разрязва се надве и се запича върху печката. Прибавя се във врящата супа, без де се реже повече. Слага се фидето и ври още 5 мин. Може да се добавят кнедли.



Айвар

Продукти:

30 кг червени чушки, 10 кг домати, 5 кг моркови, 5 кг патладжан, 4-5 люти чушлета, 2–3 л олио, черен пипер, сол.

 

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват, почистват се от семената, изпичат се и се обелват. Смилат се. Доматите се изпичат, обелват се и също се смилат. Морковите се сваряват и се смилат. Патладжаните се изпичат, обелват се и също се смилат. Зехтинът се изсипва в дълбоката каравана и се загрява. Сипва се малка чашка винен оцет. Всичко се слага да се пържи при непрекъснато разбъркване, с часове.



Вàриво (кисело зеле със свинско месо)

Продукти:

2–3 кисели зелки, сушено свинско месо, зелев сок, сланина, мазнина

 

Начин на приготвяне:

В дълбоко гърне се реди на пластове: нарязано кисело зеле, леко запържено сушено свинско месо. Отгоре се завършва със зеле и се нареждат късчета сланина. Залива се зъс зелев сок, който се разрежда с вода, ако е много солен. Сипва се и мазнина. Ястието се пече дълго време на умерен огън.



Качамак

Продукти:

2 л вода, царевично брашно, сол, пръжки, сирене

 

Начин на приготвяне:

В 2 л вряла вода се сипва царевично брашно, като се мери с шепа от две ръце – по шепа на порция. На образувалото се купче след известно време се прави дупка на върха, за да проникне водата навсякъде. Бърка се с дървена бъркалка, докато се сгъсти. При сервирането се поръсва с пръжки и сирене.



Подвàрак (пържено кисело зеле с месо)

Продукти:

кисело зеле, свинско месо, лук, чесън, черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва на много ситно. Запържват се 5–6 глави кромид лук, прибавя се зелето, добавя се още малко мазнина и се пържи, докато остане наполовина (час и половина–два), като се добавя вода. Прибавя се предварително свареното и запържено месо. Добавя се чесън и черен пипер. Ако е нужно, сипва се още мазнина. Отгоре се нареждат късчета сланина и се пече във фурна, без капак.



Ролат

Продукти:

10 яйца, 10 с. л. захар, 2 ванилии, настъргана кора от 1 лимон, 6 с. л. брашно, 2 с. л. остро брашно (като грис), 1 бакпулвер.

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се брашната и подправките. След опичане се прехвърля върху влажна кърпа, намазва се с мармалад по избор и се навива на руло. Поръсва се с пудра захар и ванилия.

Други интересни места и рецепти

Конуш

Чорба от „боб“ (бакла) Продукти: бакла с шушулките, вода, сол,брашно (1 с. л.), магданоз за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер за овкусяване: счукан със сол чесън, …

Жеравна

Гръмната чорба Продукти: зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки   Начин на приготвяне: Във …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …