Северна Добруджа

Маджун

Продукти:

3–4 глави кромид лук, 4–5 сладки червени чушки, 2 люти червени чушки, сол, вода, захар, оцет

 

Начин на приготвяне:

Водата се слага да заври с малко сол. В нея се добавят нарязаният на едро кромид лук, нарязаните червени сладки чушки и нарязаните червени люти чушки. Ястието ври още 10–15 мин., след което се овкусява със захар, оцет и сол. Яде се с основно ястие (яхния с картофи, боб и др.).



Сирена каша

Продукти:

сирене, брашно, вода, олио, сол

 

Начин на приготвяне:

Брашното се запържва в олиото, слага се вода и се бърка до получаването на гъста каша. Добавя се натрошеното сирене и сол на вкус, след което ястието се вари още няколко минути до пълна готовност.



Рязана чорба

Продукти:

брашно, сол, вода, зелева чорба, праз лук, люта чушка, червен пипер, олио

 

Начин на приготвяне:

От брашното, солта и водата се приготвя твърдо тесто, което се разточва на малки питички. Всяка питичка се реже на лентички, които се пускат в заврялата зелева чорба, добавя се нарязаната люта чушка и ястието се вари още 10–15 мин. Накрая се полива със запръжка от олио и червен пипер.



Кисел чесън

Продукти:

чесън, сол, вода, оцет

 

Начин на приготвяне:

Главите чесън се почистват от външните люспи и стеблата и се слагат да преседят във вода три дни, за да излезе лютивината им. След това се нареждат в буркани, посипват се със сол (и оцет по желание) и се заливат с вода. Отгоре се покриват с лозови пръчки във формата на венец и бурканите се затварят с капачки. Могат да се консумират по всяко време с различни основни ястия.







Кравай за кръстника


		

Други интересни места и рецепти

Добрич

Триен фасул Продукти: зрял фасул, пшенично брашно, сол за запръжката: олио или масло, червен пипер   Начин на приготвяне: Фасулът се накисва от предишния ден във …

Севлиево

Тиквеник Продукти: тиква, орехи, захар, канела, олио   Начин на приготвяне: Тиквата се почиства от семките, но не се бели. Реже се на парчета. Редят …

Русе

Чесново Продукти: домашна кокошка, чесън, оцет;   Начин на приготвяне: Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на …