Еленски бут
Продукти:
свински бут, сол
Начин на приготвяне:
Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се изважда и се оставя да виси на проветриво място, където съхне минимум 10 месеца до 1 година. По него трябва да се образува благородна плесен. Бутът може да се съхранява над 2 години. Реже се на много тънки ивици.
Еленско филе
Пате
Кописка
Продукти:
кисело зеле, по-тлъсто прясно свинско месо, зелев сок, черен пипер, червен пипер, дафинов лист
Начин на приготвяне:
Месото се вари заедно с киселото зеле, към което се добавя и зелев сок. Слагат се всички подправки. След като се свари, ястието се запича за кратко.
Кървавица
Продукти:
бял свински дроб, по-мазно, кърваво месо, ориз, сол.
Начин на приготвяне:
Свинските дебели черва са пълнят със смес от нарязан на парченца бял дроб, по-мазно, кърваво месо откъм врата на прасето, добавя се ориз. Напълнените черва се завързват на парчета и се варят до готовност. Кървавицата се консумира охладена.