Елена (Великотърновско)

Еленски бут

Продукти:

свински бут, сол

 

Начин на приготвяне:

Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се изважда и се оставя да виси на проветриво място, където съхне минимум 10 месеца до 1 година. По него трябва да се образува благородна плесен. Бутът може да се съхранява над 2 години. Реже се на много тънки ивици.



Еленско филе



Пате



Кописка

Продукти:

кисело зеле, по-тлъсто прясно свинско месо, зелев сок, черен пипер, червен пипер, дафинов лист

 

Начин на приготвяне:

Месото се вари заедно с киселото зеле, към което се добавя и зелев сок. Слагат се всички подправки. След като се свари, ястието се запича за кратко.



Кървавица

Продукти:

бял свински дроб, по-мазно, кърваво месо, ориз, сол.

 

Начин на приготвяне:

Свинските дебели черва са пълнят със смес от нарязан на парченца бял дроб, по-мазно, кърваво месо откъм врата на прасето, добавя се ориз. Напълнените черва се завързват на парчета и се варят до готовност. Кървавицата се консумира охладена.

Други интересни места и рецепти

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …

Връбник

Зелник Продукти: брашно, вода, свинска мас, лук, домати, сухи чушки, кисело зеле   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Замесва се тесто. От него се …

Брезе

Чучево Продукти: 500 г кисело мляко, червена чушка, сирене (или извара), олио, люта чушка (или чили), сол Начин на приготвяне: В киселото мляко се нарязва …