Копривщица

Тутманик

Продукти:

бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене,  сол

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а яйцето се разбива. Добавя се малко олио. От продуктите се замесва тесто. Разделя се на дванадесет топчета, които се разточват, и се залепват три по три, като всяко е предварително намазано с разтопено краве масло. Така оформеното тесто започва да се разтегля, като се дърпа от средата към краищата, до получаването на тънка кора. Отново се поръсва с мазнина и се слага натрошено сирене. Тестеният лист не се навива, а две по две му страни  се „захлупват“ една към друга, като отново се поръсва със сирене и мазнина. Върху последната разтеглена тестена кора не се слага сирене, а само мазнина. В нея се поставят всички останали и се „завиват“. Прехвърля се в намазана с краве масло тава. Пече се в предварително загрята фурна, първоначално на по-висока степен за 15 минути, покрива се с фолио, а после температурата се намалява.



Зетьова манджа

Продукти:

яйца, червен пипер, брашно,  краве масло, вода, сол

 

Начин на приготвяне:

На дъното на съд се сипва малко вода. Поръсва се с две-три щипки сол и се оставя да заври. Добавят се яйцата и се оставят да се забулят. След като са готови, се поставят върху натрошено сирене. Приготвя се запръжка от краве масло, брашно и червен пипер. След като е готова, към нея се добавя част от водата, в която са приготвени яйцата. С получения сос се залива ястието.



Лук яхния

Продукти:

свински ребра, кромид лук, сушени сини сливи, морков, магданоз, дафинов лист, черен пипер (зърна), щипка захар

 

Начин на приготвяне:

Свинските ребра се сваряват и изваждат от тенджерата. Запържват се леко.  Лукът и морковът се нарязват. Добавят се към бульона от вареното свинско. Поръсва се с малко червен пипер, брашно и към тях се слагат предварително накиснатите в топла вода сушени сини сливи. Оставят се на слаб огън да къкрят, като към тях се добавят свинските ребра.  Накрая се добавят магданозът, дафиновият лист и черният пипер и захарта.

Други интересни места и рецепти

Севлиево

Тиквеник Продукти: тиква, орехи, захар, канела, олио   Начин на приготвяне: Тиквата се почиства от семките, но не се бели. Реже се на парчета. Редят …

Якоруда

Гаргалета Продукти: за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода за сиропа: вода, захар Начин на приготвяне: Бялото брашно и грисът се смесват. …

Долно село

Попарник Продукти: тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло   Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, …