Скордаля
Продукти:
олио, чесън (1-2 глави), сухар, филии хляб (3-4 бр.), орехи, оцет или лимонов сок, сол
Начин на приготвяне:
В олиото се запържват счуканият чесън и сухарът. Прибавят се 3-4 филии намокрен с вода и намачкан хляб, оцет (или лимонов сок), сол на вкус, счукани орехи. Разбърква се и се консумира като разядка.
Трахана
Продукти:
трахана, бульон от зеленчуци или месо, крутони и др.
- за запръжката: лук, чесън, олио, масло, брашно
- за тестото: пшенично брашно, сол, вода
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от пшенично брашно, сол и вода. Оформят се малки тестени питки, които се оставят да изсъхнат два-три дни. Настъргват се на ренде и отново се оставят да изсъхнат. Готовата трахана се съхранява в платнени торбички.
С нея се приготвя ястие по следния начин: Запържват се олиото, лукът и счуканият чесън, прибавя се бульонът от зеленчуци или месо. След като заври бульонът, се слага траханата и се вари до сгъстяване. Готовата трахана се залива със запръжка от масло и брашно или запържени в масло крутони. Може да се приготви и с други добавки по желание (месо, зеленчуци, скариди).