Поморие

Скордаля

Продукти:

олио, чесън (1-2 глави), сухар, филии хляб (3-4 бр.), орехи, оцет или лимонов сок, сол

 

Начин на приготвяне:

В олиото се запържват счуканият чесън и сухарът. Прибавят се 3-4 филии намокрен с вода и намачкан хляб, оцет (или лимонов сок), сол на вкус, счукани орехи. Разбърква се и се консумира като разядка.



Трахана

Продукти:

трахана, бульон от зеленчуци или месо, крутони и др.

  • за запръжката: лук, чесън, олио, масло, брашно
  • за тестото: пшенично брашно, сол, вода

 

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от пшенично брашно, сол и вода. Оформят се малки тестени питки, които се оставят да изсъхнат два-три дни. Настъргват се на ренде и отново се оставят да изсъхнат. Готовата трахана се съхранява в платнени торбички.

 

С нея се приготвя ястие по следния начин: Запържват се олиото, лукът и счуканият чесън, прибавя се бульонът от зеленчуци или месо. След като заври бульонът, се слага траханата и се вари до сгъстяване. Готовата трахана се залива със запръжка от масло и брашно или запържени в масло крутони. Може да се приготви и с други добавки по желание (месо, зеленчуци, скариди).

Други интересни места и рецепти

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …

Бесарабия

Роговачки Продукти: брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се …

Правда

Бамена чорба Продукти: Лук, ориз, картофи, бамя от консерва с домати, червена чушка, морков, сол, олио.   Начин на приготвяне: В гореща вода се сипва …