Поморие

Скордаля

Продукти:

олио, чесън (1-2 глави), сухар, филии хляб (3-4 бр.), орехи, оцет или лимонов сок, сол

 

Начин на приготвяне:

В олиото се запържват счуканият чесън и сухарът. Прибавят се 3-4 филии намокрен с вода и намачкан хляб, оцет (или лимонов сок), сол на вкус, счукани орехи. Разбърква се и се консумира като разядка.



Трахана

Продукти:

трахана, бульон от зеленчуци или месо, крутони и др.

  • за запръжката: лук, чесън, олио, масло, брашно
  • за тестото: пшенично брашно, сол, вода

 

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от пшенично брашно, сол и вода. Оформят се малки тестени питки, които се оставят да изсъхнат два-три дни. Настъргват се на ренде и отново се оставят да изсъхнат. Готовата трахана се съхранява в платнени торбички.

 

С нея се приготвя ястие по следния начин: Запържват се олиото, лукът и счуканият чесън, прибавя се бульонът от зеленчуци или месо. След като заври бульонът, се слага траханата и се вари до сгъстяване. Готовата трахана се залива със запръжка от масло и брашно или запържени в масло крутони. Може да се приготви и с други добавки по желание (месо, зеленчуци, скариди).

Други интересни места и рецепти

Кутово

Саламура де пеще (рибена чорба) Продукти: дунавска риба (уклей, щука и др.), сухи чушки (може да са леко лютиви), лук, домат, чесън, копър, сол, олио …

Брегово

Сарми с лозова шума Продукти: 500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио   Начин …

Трън

Покриварник (Коприварник) Продукти: за плънката: коприва, кисело мляко, сирене, яйца, брашно, олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин на приготвяне: Измитата коприва се нарязва …