Фасул
Продукти:
зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта във вода, за да омекне. На другия ден се сварява заедно с нарязан в него кромид лук и марков. Прави се запръжка с олио, лук, брашно и червен пипер, която се добавя към боба. Овкусява се с чубрица, сол, магданоз и джоджен. Ястието се вари около 2 часа до пълна готовност.
Погача
Продукти:
пшенично брашно, сол, оцет, олио, щипка захар, хладка вода, чубрица, сминдух
Начин на приготвяне:
С пшеничното брашно, солта, оцета, олиото, захарта и водата се замесва тесто, което се оставя да втаса. От него се оформят отделни топки, които се подреждат в тавичка около една основна топка в средата с пластична украса във вид на цвете или слънце. Погачата се поръсва с чубрица и сминдух и се пече на умерена температура. Раздава се за здраве на празника Покров Богородичен и на други празници.
Пълнени чушки с ориз
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/raduil_1_manastirt-pokrovitelna-bogorodicza.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/raduil_1_manastirt-pokrovitelna-bogorodicza-2.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/raduil.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/raduil-4.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/raduil-6.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/raduil-8.jpg)