Радуил

Фасул

Продукти:

зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода

 

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва от вечерта във вода, за да омекне. На другия ден се сварява заедно с нарязан в него кромид лук и марков. Прави се запръжка с олио, лук, брашно и червен пипер, която се добавя към боба. Овкусява се с чубрица, сол, магданоз и джоджен. Ястието се вари около 2 часа до пълна готовност.



Погача

Продукти:

пшенично брашно, сол, оцет, олио, щипка захар, хладка вода, чубрица, сминдух

 

Начин на приготвяне:

С пшеничното брашно, солта, оцета, олиото, захарта и водата се замесва тесто, което се оставя да втаса. От него се оформят отделни топки, които се подреждат в тавичка около една основна топка в средата с пластична украса във вид на цвете или слънце. Погачата се поръсва с чубрица и сминдух и се пече на умерена температура. Раздава се за здраве на празника Покров Богородичен и на други празници.



Пълнени чушки с ориз






		

Други интересни места и рецепти

Брезе

Чучево Продукти: 500 г кисело мляко, червена чушка, сирене (или извара), олио, люта чушка (или чили), сол Начин на приготвяне: В киселото мляко се нарязва …

Белцов

Баница „Макарина“ Продукти: За корите: брашно, яйца, сол, олио, вода; За плънката: натрошено сирене;    Начин на приготвяне: От продуктите за корите се замесва тесто, което трябва …

Конуш

Чорба от „боб“ (бакла) Продукти: бакла с шушулките, вода, сол,брашно (1 с. л.), магданоз за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер за овкусяване: счукан със сол чесън, …