Севлиево

Тиквеник

Продукти:

тиква, орехи, захар, канела, олио

 

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства от семките, но не се бели. Реже се на парчета. Редят се в тава, плътно едно до друго, с кората нагоре. От захарта и водата се вари сироп, с който се заливат парчетата. Пече се продължително време. Когато кората на тиквата стане кафява, парчетата се обръщат и доизпичат. Оставя се да се охлади и се сервира.



Печена тиква

Продукти:

  • За корите: брашно, сол, вода
  • За захарния сироп: вода, захар

 

Начин на приготвяне:

Сварява се сироп от водата и захарта и се оставя да изстине. От брашното, водата и солта се замесва тесто и се разточват кори. При невъзможност – могат да се ползват и готови. Тиквата се почиства и се настъргва на ситно. Запържва се леко в олиото и се добавят орехите. Захарта се смесва с канелата. Тиквеникът може да бъде оформен по два начина – реден или навит. При редения между всяка кора се слага от тиквената смес и се добавят захарта с канелата. При навития върху всяка отделна кора се слага от продуктите и се навива самостоятелно. Изпича се бавно, на слаб огън. Докато е още топъл, се залива със студения захарен сироп.

Други интересни места и рецепти

Бесарабия

Роговачки Продукти: брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се …

Велико Търново

Телешко с дюли Продукти: 1 кг крехко телешко месо, 2 дюли, 1 морков, 2 домата, 4 с. л. олио или зехтин, 1 глава лук, сол, …

Еркеч

Крушен булгур Продукти: сушени круши (сушени сливи, сушени ябълки), булгур, захар   Начин на приготвяне: Крушите се сваряват със захарта. Сварява се и булгурът. Прибавя …