Шипково

Копривена каша

Продукти:

коприва, пресен лук, сланина, пресято брашно, вода, червен пипер (по желание), сирене (за поръсване)

 

Начин на приготвяне:

В тенджера се слага вода. Брашното се пресява, като след това му се добавя малко студена вода, за да се получат млаки трохи. Изсипва се в тенджерата и се добавя сол, като се разбърква, докато брашното се разбие (разтвори). Копривата  се нарязва и се сипва в тенджерата, а  сланината се запържва. След като се запържи, се добавя към останалата смес. Лукът също се запържва и се добавя. Кашата се вари, докато се сгъсти.  Добавя се червеният пипер. Преди сервиране се поръсва с натрошено сирене.



Качамак, караклиш, приложник

Рибник

Спрудник

Фтичета


		

Други интересни места и рецепти

Долно Дряново

Зарастник Продукти: царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол   …

Еркеч

Крушен булгур Продукти: сушени круши (сушени сливи, сушени ябълки), булгур, захар   Начин на приготвяне: Крушите се сваряват със захарта. Сварява се и булгурът. Прибавя …

Доситеево

Катми Продукти: пшенично брашно, яйца (4-5 бр.), сол (1-2 с. л.),вода, мая за печенето на сач: свинска мас или масло, разбит жълтък от яйце, кромид лук …