Бисер

Бисерски карталачета

Продукти:

пшенично брашно, вода, сол, мая, свинска мас

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавят се водата, маята и малко сол. Замесва се тесто, от което се оформят топки. Топките се разточват с точилка на кори, като всяка кора се маже с разтопена свинска мас, поръсва се с малко брашно, прегъва се няколко пъти и се свива отново на топка. Така оформените топки се оставят да втасат, след което се разточват с точилка и се оформят като малки питки. Пекат се от двете страни на сач, като по време на печенето непрекъснато се мажат със свинска мас.



Бумбар

Карталачета

Катми

Качамак

Пълнена пипа (пуйка)

Гюзлеме






		

Други интересни места и рецепти

Кривня

Кривненска каварма Продукти: свинско месо от бута, синска мас, 2–3 глави кромид лук, червен пипер, чубрица, сол, 1 с. л. брашно   Начин на приготвяне: …

Ресен

Долагач Продукти: брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода   Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря …

Свиленград

Свиленградско малеби (тайна семейна рецепта) Продукти: прясно мляко, фино смляно оризово брашно, захар, вода, розова есенция   Начин на приготвяне: Оризовото брашно се сварява с …