Кутово

Саламура де пеще (рибена чорба)

Продукти:

дунавска риба (уклей, щука и др.), сухи чушки (може да са леко лютиви), лук, домат, чесън, копър, сол, олио

  • за застройката: вода, царевично брашно

 

Начин на приготвяне:

Рибата се изчиства, измива се добре и се изпържва в олиото, като се панира предварително в царевично брашно. Ако рибата е била замразена, се пече на скара. В тенджера се слага вода и в нея се прибавят нарязаните зеленчуци (чушки, лук, домат и др.) с малко олио. След като се сварят зеленчуците, се добавя изпържената или изпечена риба и сол на вкус. Ястието ври още 10-15 минути, след което се застройва с 1-2 лъжици царевично брашно и вода. Поръсва се с нарязан или счукан чесън и копър.



Папица

Продукти:

20-30 зелени джанки, 4-5 сухи чушки, пресен чесън, сол, копър

 

Начин на приготвяне:

Джанките се измиват и се слагат във вода да се сварят заедно с нарязаните сухи чушки. След като се сварят, се прецеждат и се смачкват или пасират. Към сместта се добавя сол, нарязан пресен чесън и копър. Консумира се като разядка към основно ястие.



Мамалига

Продукти:

600 г царевично брашно, 2 л вода, сол

 

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се слага водата със солта да заври. След като заври водата, в нея постепенно се прибавя царевичното брашно, като ястието се бърка непрекъснато до сгъстяване. По желание може да се сервира с натрошено отгоре сирене.



Капацъна де магарица (лютеница)


Капацъна де магарица (лютеница)

 

Продукти:

сухи червени чушки, сушени домати (или доматено пюре), олио, сол, пресен чесън, оцет, магданоз, копър

 

Начин на приготвяне:

Сухите чушки и сушените домати се нарязват и се сваряват във вода. След като са готови, се изваждат, прецеждат се и се запържват в олио. Вместо сушени домати може да се използва доматено пюре, което се добавя при запръжката. След като се изпържат чушките, се слага нарязаният пресен чесън и се овкусява с оцет и сол. Накрая се поръсва с нарязан копър и магданоз.



Кокърцъу (вид качамак)

Каша от коприва

Курбан за Петровден

Сурова туршия

Турта де орсаторе (питка за орисниците)

Коледни ястия – пържено месо, сармале (сарми), суджук, пълнени черва, баба



Народна песен






		

Други интересни места и рецепти

Конуш

Чорба от „боб“ (бакла) Продукти: бакла с шушулките, вода, сол,брашно (1 с. л.), магданоз за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер за овкусяване: счукан със сол чесън, …

Паскалево

Пипер с прясно мляко Продукти: 10–12 чушки, 1–2 с.л. брашно, 200 г прясно мляко, олио, 1 с.л. червен пипер, сол.   Начин на приготвяне: В …

Златоград

Лозличеви сарми Кашник Свиенички