Берово

Традиционна даска (дъска)

Съдържа:

кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене

 

Продукти и начин на приготвяне:

  • Кървавица – свинско сърце, свински врат и свинска шарен сланина. Продуктите се пълнят в свински черва и се оставят за два месеца на сухо и проветриво място.
  • Пушен колбас – свинско и телешко месо с лук и суха чушка. Продуктите се пълнят в черва,  сушат се и опушват.
  • Пауфлак – свинско месо, което се панира и се пече във фурна.
  • Пинджур – червени чушки, домати. Продуктите се пекат във фурна, обелват се  и се пържат с олио.)
  • Айвар – чушки, патладжан и морков. Продуктите се пекат във фурна, белят се и се пържат в дълбок съд с олио.
  • Овчи буламач– по-гъсто овче мляко се сварява и се оставя на сухо и хладно място да ферментира.
  • Извара – получава се , като се свари суроватката от сиренето.
  • Овче сирене – приготвя се по познатия начин.
  • Топло краве сирене –  в съд се подсирва млякото, което е затоплено до 36 градуса. Прехвърля се в калъп, под  и над който  се слага загрети плоски  камъни  и се оставя за седмица


Зелник

Продукти:

брашно, мая, сол, вода, мазнина, сирене, праз, сухи чушки, краве масло.

 

Начин на приготвяне:

Замесва се хлебно тесто, от което се разточват десет кори и една по-голяма. Готовите кори се запичат леко и се оставят да се изсушат под кърпа. На дъното на тава се слага по-голямата кора и върху нея се редят ред кори, ред сирене. Накрая с голямата кора се „завива“ зелникът.  Празът, сухите чушки и още сирене се изпържват. Слагат се в средата на зелника и се оставя около час, за да напие от мазнината. Пече се на 200 градуса за приблизително час. Когато е готов се полива с топла вода и краве масло.



Каленица „Манастир“

Продукти:

свинско филе, пушена сланина, кашкавал, гъби, сметана, мляко.

 

Начин на приготвяне:

Филето се реже и се запържва в свинска мас, заедно със сланината. Месото се маха се от тигана, като на негово място  се добавят гъбите, да се запържат леко. Към тях се добавя сметана и мляко. На дъното на глинен съд се слага първо полученият гъбен сос, подреждат се парчетата свинско филе, като между всяко се слага по парче сланина и парче кашкавал. Когато се нареди, върху него се слага „капак“ от  тесто и се запечатва. Слага се във фурната за 15 минути.



Манастирско сирене

Продукти:

овче сирене, пушена сланина, яйце, кашкавал, сметана, лук, гъби, домат, маково семе

 

Начин на приготвяне:

Гъбите се запържват с лука. Към тях се добавя настърганият домат/ патладжан да се запържи леко. Прибавя се натрошеното сирене. Сместа се изсипва в намазан с краве масло глинен съд. Върху нея се добавя сосът от сметаната, яйцата и кашкавалът. Поръсва се с маковото семе и отгоре се нарежда сланината. Пече се на 200 градуса за 20 минути.



Топено сирене

Продукти:

овче сирене, краве масло, сметана, кашкавал, мляко, сусам, пуковка

 

Начин на приготвяне:

Глинен съд се намазнява с краве масло. Слага се овчето сирене, като върху него се подреждат запържена пуковка, сметана, кашкавал, мляко. Поръсва се със сусам и се пече на 200 градуса за 20 минути.



Прилог

Продукти:

картофи, сухи чушки, праз лук, патладжан/домат, краве масло, червен пипер, мазнина; питка хляб

 

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се слагат картофите, чушките, праз и патладжан/ домат. Трябва да бъдат хубаво сварени за около 2-3 часа. Зеленчуците се отцеждат и се пасират. По желание се слага малко от водата, в която са се варили. Прави се запръжка от краве масло и червен пипер, която се добава към пасираните зеленчуци. Питката хляб се издълбава и в нея  се изсипва сместа. Покрива се и се полива с част от запръжката. Пече се.



Клиси

Продукти:

свинско месо от бут, суха чушка, свинска мас, сол

 

Начин на приготвяне:

Свинското месо се нарязва  на малки парчета и се изпържва. Сухата чушка също се нарязва на малки парчета. В друг тиган се разтопява свинската мас и към нея се добавя запърженото месо и се оставя да стане златисто. Щом е готово, към него се добавят солта и сухата чушка. Оставя се да се пържи още минута и се сервира.



Бабин колач

Продукти:

свинска мас, брашно, вода;

за крема: мляко, краве масло, орехи

 

Начин на приготвяне:

От брашното, свинската мас и водата се замесва тесто. Разделя се на десет части и се разточват тънки кори, които се изпичат. Прави се крем от млякото, кравето масло и орехите. Между всяка кора се слага от готовия крем, като накрая цялата торта се покрива с него. Сервира се със сладко от горски ягоди.

Други интересни места и рецепти

Дълбоки

Гюзлеми Джигерник Домашно масло Рачел Боб на гащи

Калипетрово

Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …