Костур

Костурска пита

Продукти:

  • За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер;
  • За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)

 

Начин на приготвяне:

Спанакът се запържва с изварата, чесъна и подправките. 
От продуктите се замесва тесто и се остава малко да втаса. Когато се готово, се разделя на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. Разточват се кори. По-голямата и дебела се разстила на дъното на намазнена и набрашнена тава. Изсипва се плънката и се покрива с другата, по-малка и по-тънка кора. Върху получената пита се слага малко краве масло и се изпича.



Макало с пиле

Продукти:

бульон от сварено пиле, прясно мляко, брашно, краве масло, олио, чесън, черен пипер, сол

 

Начин на приготвяне:

В тиган се сипва олиото с малко краве масло. Чесънът се нарязва на ситно и се слага в горещата мазнина, но се внимава да не загори. Прибавят се брашното, пилешкият бульон и прясното мляко. Полученият сос се подправя със сол и черен пипер.

Свареното пиле се изпича и се сервира със соса.

Други интересни места и рецепти

Брегово

Сарми с лозова шума Продукти: 500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио   Начин …

Велико Търново

Телешко с дюли Продукти: 1 кг крехко телешко месо, 2 дюли, 1 морков, 2 домата, 4 с. л. олио или зехтин, 1 глава лук, сол, …

Дълбоки

Гюзлеми Джигерник Домашно масло Рачел Боб на гащи