Костур

Костурска пита

Продукти:

  • За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер;
  • За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)

 

Начин на приготвяне:

Спанакът се запържва с изварата, чесъна и подправките. 
От продуктите се замесва тесто и се остава малко да втаса. Когато се готово, се разделя на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. Разточват се кори. По-голямата и дебела се разстила на дъното на намазнена и набрашнена тава. Изсипва се плънката и се покрива с другата, по-малка и по-тънка кора. Върху получената пита се слага малко краве масло и се изпича.



Макало с пиле

Продукти:

бульон от сварено пиле, прясно мляко, брашно, краве масло, олио, чесън, черен пипер, сол

 

Начин на приготвяне:

В тиган се сипва олиото с малко краве масло. Чесънът се нарязва на ситно и се слага в горещата мазнина, но се внимава да не загори. Прибавят се брашното, пилешкият бульон и прясното мляко. Полученият сос се подправя със сол и черен пипер.

Свареното пиле се изпича и се сервира със соса.

Други интересни места и рецепти

Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода.   Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …

Синапово

Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …