Бесарабия

Роговачки

Продукти:

брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се разстила на тънки, кръгли кори. Сиренето се натрошава (настъргва) и се слага в едната половина на роговачката. Двата края се залепят един за друг. Олиото се загрява и роговачките се пържат в него.



Юрдечка (патица) със зеле

Продукти:

патешко месо, кисело зеле, ориз, дафинов лист, черен пипер на зърна, вода

 

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва и леко се сварява. Премества се в тава, където се подреждат ред зеле, ред ориз. Добавят се подправките и се изпича. Преди сервиране се разбърква.

Други интересни места и рецепти

Долно Дряново

Зарастник Продукти: царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол   …

Жеравна

Гръмната чорба Продукти: зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки   Начин на приготвяне: Във …

Бисер

Бисерски карталачета Продукти: пшенично брашно, вода, сол, мая, свинска мас   Начин на приготвяне: Пресява се брашното, прибавят се водата, маята и малко сол. Замесва …