Узунджово

Узунджовски катмери

Продукти:

пшенично брашно, свинска мас,

сол, вода, мая

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавят се маята, солта и водата. Замесва се тесто, което се оформя на отделни топки. Всяка топка се разточва с точилка, маже се с разтопена свинска мас, навива се на руло от двата края и пак се свива на топка. След това топките се разточват на малки питки, които се пекат и от двете страни в намазан с мас сач.



Качамак

Продукти:

царевично брашно, вода, сол, свинска мас, пръжки.

 

Начин на приготвяне:

Водата се слага да заври. Прибавя се солта и царевичното брашно, като се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Разстила се в тавичка, а отгоре се маже с разтопена свинска мас. През зимата се сервира и с пръжки.



Баирска манджа

Таратор

Бърканица

Сирене

Триеница

Яхнии






		

Други интересни места и рецепти

Доситеево

Катми Продукти: пшенично брашно, яйца (4-5 бр.), сол (1-2 с. л.),вода, мая за печенето на сач: свинска мас или масло, разбит жълтък от яйце, кромид лук …

Шипково

Копривена каша Продукти: коприва, пресен лук, сланина, пресято брашно, вода, червен пипер (по желание), сирене (за поръсване)   Начин на приготвяне: В тенджера се слага …

Брегово

Сарми с лозова шума Продукти: 500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио   Начин …