Долно село

Попарник

Продукти:

тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло

 

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, солта, яйцето, захарта и малко вода. Тиквата се изчиства, настъргва и сварява леко.  Прибавя се към брашното и останалите продукти и се замесва тесто, което не бива да бъде много твърдо. Оставя се да втаса и се слага в тава, за да се изпече. Щом е готово, се натрошава и се полива с разтопено масло (през зимата може да се добавят и пръжки освен кравето масло).



Квасец

Продукти:

брашно, топла вода, сол

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто и се оставя да шупне. Квасецът се използва при месене на погачи вместо мая.



Служба на домакина






		

Други интересни места и рецепти

Петрич

То́пена манжда

Широки дол

Киселец у тигань Продукти: киселец, 4 яйца, 100 г сирене, 500 г кисело мляко, олио   Начин на приготвяне: Киселецът се нарязва на дребно и …

Якоруда

Гаргалета Продукти: за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода за сиропа: вода, захар Начин на приготвяне: Бялото брашно и грисът се смесват. …