Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми

Продукти:

червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле;

  • За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, черен пипер, магданоз, сол, брашно
  • За соса: зелеви листа, олио, брашно, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Продуктите за плънката се смесват.

Чушките се пълнят, като се им слага малко брашно на отворения край. Редят се в тава една срещу друга.

Зелевите листа се почистват от кочана и се завиват сарми. Подреждат се при пълнените чушки.

От лозовите листа също се завиват сарми. Редят се в тавата при зелевите сарми и пълнените чушки.

Всичко се покрива с цели листа от киселото зеле. Добавя се вода, слага се малко олио и се изпича.

Малко преди ястието да е готово зелевите листа, покриващи пълнените чушки, се махат. Слагат се в тенджера, добавят се вода и мазнина. Към тях се прибавя сосът от тавата. Оставя се да заври. Листата се изваждат, сипва се брашно, за да сгъсти сосът. Подправя се със сол и магданоз.



Супа топчета





Замразен копър и магданоз


Питка със сирене









Други интересни места и рецепти

Жеравна

Гръмната чорба Продукти: зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки   Начин на приготвяне: Във …

Гумощник

Сватбарско жито Продукти: грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, …

Долно Дряново

Зарастник Продукти: царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол   …