Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми

Продукти:

червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле;

  • За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, черен пипер, магданоз, сол, брашно
  • За соса: зелеви листа, олио, брашно, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Продуктите за плънката се смесват.

Чушките се пълнят, като се им слага малко брашно на отворения край. Редят се в тава една срещу друга.

Зелевите листа се почистват от кочана и се завиват сарми. Подреждат се при пълнените чушки.

От лозовите листа също се завиват сарми. Редят се в тавата при зелевите сарми и пълнените чушки.

Всичко се покрива с цели листа от киселото зеле. Добавя се вода, слага се малко олио и се изпича.

Малко преди ястието да е готово зелевите листа, покриващи пълнените чушки, се махат. Слагат се в тенджера, добавят се вода и мазнина. Към тях се прибавя сосът от тавата. Оставя се да заври. Листата се изваждат, сипва се брашно, за да сгъсти сосът. Подправя се със сол и магданоз.



Супа топчета





Замразен копър и магданоз


Питка със сирене









Други интересни места и рецепти

Връбник

Зелник Продукти: брашно, вода, свинска мас, лук, домати, сухи чушки, кисело зеле   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Замесва се тесто. От него се …

Бяла Слатина

Пълнени чушки с боб Продукти: червени сухи чушки, полусварен боб, 2-3 глави лук, олио, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз, чубрица. Начин …

Горно Драглище

Ялова баница Продукти: бяло брашно, мая, сол, вода, олио   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се …