Катми
Продукти:
пшенично брашно, яйца (4-5 бр.), сол (1-2 с. л.),
вода, мая
- за печенето на сач: свинска мас или масло, разбит жълтък от яйце, кромид лук
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, слагат се яйцата, солта, маята и се разбърква до получаването на еднородна рядка смес. С черпак се взема от сместа и се слага да се пече на сач, който предварително е намазан със свинска мас, лук и разбит жълтък.
Тартола
Продукти:
пресен чесън, оцет, вода, сол
Начин на приготвяне:
Нарязват се перата на пресен чесън, прибавя се сол, оцет и студена вода. Някога това течно ястие се е консумирало най-вече през лятото по време на жътва.
Доситеевски карталачета
Продукти:
пшенично брашно, вода, сол, мая, свинска мас
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, прибавят се водата, маята, малко сол и се замесва тесто. Тестото се разделя на топки, които се разточват с точилка на кори. Всяка кора се намазва със свинска мас и се поръсва със сирене, навива се на руло, а след това се свива като топка. Топките се разточват отново с точилка и се оформят като малки питки. Пекат се от двете страни в намазан с мас сач.
Карталачета (рецепта)
Сусамена пита
Продукти:
пшенично брашно, сол, вода, мая, сусам, олио
- за сиропа: вода (3 ч.ч.), захар (1-2 ч. ч.)
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, прибавят се водата, маята, малко сол и се замесва тесто. Оформят се отделни топки, които се разточват с точилка на кори. Всяка кора се маже с олио и се ръси със сусам. Нареждат се една върху друга в намазана предварително с олио тава. Най-отгоре питата също се маже с олио и се ръси със сусам. Разрязва се на парчета и се оставя да втаса. Пече се във фурна. След изпичане се залива със сироп, приготвен с вода и захар. Сиропът трябва да е студен, а питата да е топла.