Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми

Продукти:

червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле;

  • За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, черен пипер, магданоз, сол, брашно
  • За соса: зелеви листа, олио, брашно, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Продуктите за плънката се смесват.

Чушките се пълнят, като се им слага малко брашно на отворения край. Редят се в тава една срещу друга.

Зелевите листа се почистват от кочана и се завиват сарми. Подреждат се при пълнените чушки.

От лозовите листа също се завиват сарми. Редят се в тавата при зелевите сарми и пълнените чушки.

Всичко се покрива с цели листа от киселото зеле. Добавя се вода, слага се малко олио и се изпича.

Малко преди ястието да е готово зелевите листа, покриващи пълнените чушки, се махат. Слагат се в тенджера, добавят се вода и мазнина. Към тях се прибавя сосът от тавата. Оставя се да заври. Листата се изваждат, сипва се брашно, за да сгъсти сосът. Подправя се със сол и магданоз.



Супа топчета





Замразен копър и магданоз


Питка със сирене









Други интересни места и рецепти

Ресен

Долагач Продукти: брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода   Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря …

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …

Праужда

Бел муж Продукти: прясно несолено овче или краве сирене, 3-4 лъжици пшенично брашно, сол на вкус   Начин на приготвяне: В меден съд се натрошава …