Банат

Пита с джумерки

Продукти:

пръжки

  • За тестото: мая, брашно, белтък, захар, сол, хладка вода; жълтък за намазване

 

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря във водата с малко брашно, захар и сол и се оставя да шупне. Когато е готова, се добавят останалите продукти и се замесва тесто. Полученото тесто втасва. С ръце се разстила голяма и дебела кора. Върху нея се поръсват пръжки. Прихлупва се, се поръсва с пръжки и пак се прихлупва, като отново се ръсят пръжки. Накрая се тестото се оформя като пита, оставя се да втаса повторно, а когато стане готово, леко се разточва (може и с ръце), премества се в намазнена тава, намазва се с жълтък, на места се продупчва с вилица и се изпича.



Галушки

Продукти:

картофи, сирене, червен пипер, олио, трохи от стар хляб

  • За тестото: брашно, яйце, сол, вода

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто. Прави се на фитили и се накъсват топчета (галушки).

Картофите се обелват, нарязват на едро и се слагат в тенджера да се варят, заедно с тестените топчета. Когато са готови, се изваждат в тава. Поръсват се с хлебните трохи, които предварително са запържени в олио и червен пипер. Върху тях се натрошава сирене. Всичко се разбърква и се сервира.



Тачки

Продукти:

лук, моркови, картофи, сирене

  • За тестото: брашно, яйце, сол, вода

 

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се обелват и се сваряват. Замесва се тесто, което се разстила на кора, и върху нея се поръсва сирене. Навива се на руло, режат се тачките и се слагат при врящите зеленчуци. Варят се, докато не изплуват на повърхността.



Крофли

Продукти:

брашно, свинска мас, смлени пръжки, сода за хляб, кисело мляко, захар, яйца

 

Начин на приготвяне:

Содата се „гаси“ в киселото мляко. Добавят се останалите продукти и се замесва тесто. Оставя се да почине 15 минути, след което се разточва на тънка кора. С помощта на чаша или формички се изрязват крофлите, подреждат се в тава и се изпичат.



Народни песни от Банат

Други интересни места и рецепти

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …

Босилеград

Агнешко с киселец Продукти: агнешко месо, киселец, лук, ориз, олио, дафинов лист, черен пипер, захар.   Начин на приготвяне: Нарязаното на порции месо се сварява …

Долна Любата

Попарник (проя) Продукти: 3–5 яйца, 1 ч. царевично брашно, 1 ч. пшенично брашно, малко остро брашно, 1 ч. олио, 1 ч. прясно мляко, бакпулвер, 2 …