Писюр сарма
Продукти:
1 ч.ч. булгур, 1–2 глави кромид лук, 8–10 лозови листа, 6 ч.ч. вода, червен пипер, 2–3 щипки сол, смлян черен пипер, джоджен, олио
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олиото. Към него се прибавя булгурът и отново се пържи. Слагат се нарязаните лозови листа, червеният пипер, черният пипер, солта и водата. Ястието се оставя да заври, като накрая се подправя с пресен джоджен.
Гугушели
Продукти:
пшенично брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, хлебна сода, 2–3 с.л. захар, 1 яйце, 2–3 щипки сол, 1 шепа свинска мас, олио
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат киселото мляко, разбитото яйце, хлебната сода, захарта, солта и свинската мас. Замесва се меко тесто, от което се разточва кора. Тя се реже на ленти, а после и на ромбове. Във всеки ромб се прави прорез, през който се прокарва част от тестото. Тестените фигури се пържат в нагорещено олио. Традиционно някога са се носели като дар за родилката на 40-тия ден след раждането на дете.
Пилешка яхния с яйчени топчета
Продукти:
пилешко месо, 2–3 глави кромид лук, 2 яйца, брашно, 1–2 с.л. червен пипер, сол, вода, олио
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на парчета и се запържва в олиото. Към него се добавя нарязаният лук, който педварително е намачкан с малко сол. Слага се червеният пипер и се сипва вода, колкото да се покрият продуктите. Ястието се задушава. В отделен съд се разбъркват двете яйца, към които постепенно се прибавя брашно до получаването на гъста смес. С лъжица, потопена предварително в олио, се взема от сместта и се пуска в ястието. Добавя се сол на вкус и се оставя още 10 мин. да ври до пълна готовност.