Синапово

Празнична питка със сусам

Продукти:

брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Добавят се содата и размитата в топла вода мая. Оставя се да втаса. Питката се намазва с разбития жълтък, наръсва се със сусам и се пече.



Пиле с булгур

Продукти:

пилешко месо, булгур, лук, червен пипер, домати, олио, сол.

 

Начин на приготвяне:

Булгурът се накисва. Нарязаният лук се запържва и към него се добавя булгурът. След като булгурът омекне, се прибавя месото. Като поуври, се добавя червен пипер и се сипват много малко домати. Посолява се и се доварява.



Баница с праз или зелени листни зеленчуци

Продукти:

праз или лапад, киселец, спанак, булгур, мас, сирене, брашно, мая, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Празът се задушава в разтопената мас. От замесеното хлебно тесто се разточват кори, които се наръсват със задушения праз и сирене и се налагат една върху друга. Пече се.



Кървавица

Продукти:

по-мазно шарено свинско месо, сланина, кръв, булгур, черен пипер, чубрица, сол.

 

Начин на приготвяне:

Месото и сланината се накълцват. Към тях се добавя кръвта. Посолява се, слагат се и подправките. С тази мазна смес и малко булгур се пълнят дебелото черво и изчистеният свински пикочен мехур и се окачват да съхнат. Консумира се сварено и след това малко запечено.



Праз с джумерки

Бакла

Други интересни места и рецепти

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …

Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми Продукти: червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле; За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, …

Банат

Пита с джумерки Продукти: пръжки За тестото: мая, брашно, белтък, захар, сол, хладка вода; жълтък за намазване   Начин на приготвяне: Маята се разтваря във водата …