Празнична питка със сусам
Продукти:
брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. Добавят се содата и размитата в топла вода мая. Оставя се да втаса. Питката се намазва с разбития жълтък, наръсва се със сусам и се пече.
Пиле с булгур
Продукти:
пилешко месо, булгур, лук, червен пипер, домати, олио, сол.
Начин на приготвяне:
Булгурът се накисва. Нарязаният лук се запържва и към него се добавя булгурът. След като булгурът омекне, се прибавя месото. Като поуври, се добавя червен пипер и се сипват много малко домати. Посолява се и се доварява.
Баница с праз или зелени листни зеленчуци
Продукти:
праз или лапад, киселец, спанак, булгур, мас, сирене, брашно, мая, сол, вода.
Начин на приготвяне:
Празът се задушава в разтопената мас. От замесеното хлебно тесто се разточват кори, които се наръсват със задушения праз и сирене и се налагат една върху друга. Пече се.
Кървавица
Продукти:
по-мазно шарено свинско месо, сланина, кръв, булгур, черен пипер, чубрица, сол.
Начин на приготвяне:
Месото и сланината се накълцват. Към тях се добавя кръвта. Посолява се, слагат се и подправките. С тази мазна смес и малко булгур се пълнят дебелото черво и изчистеният свински пикочен мехур и се окачват да съхнат. Консумира се сварено и след това малко запечено.