Долно село

Попарник

Продукти:

тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло

 

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, солта, яйцето, захарта и малко вода. Тиквата се изчиства, настъргва и сварява леко.  Прибавя се към брашното и останалите продукти и се замесва тесто, което не бива да бъде много твърдо. Оставя се да втаса и се слага в тава, за да се изпече. Щом е готово, се натрошава и се полива с разтопено масло (през зимата може да се добавят и пръжки освен кравето масло).



Квасец

Продукти:

брашно, топла вода, сол

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто и се оставя да шупне. Квасецът се използва при месене на погачи вместо мая.



Служба на домакина






		

Други интересни места и рецепти

Брегово

Сарми с лозова шума Продукти: 500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио   Начин …

Белцов

Баница „Макарина“ Продукти: За корите: брашно, яйца, сол, олио, вода; За плънката: натрошено сирене;    Начин на приготвяне: От продуктите за корите се замесва тесто, което трябва …

Смолян

Пататник Продукти: 1 кг картофи, кромид лук, яйца, сирене, черен пипер, сол, 2 разточени кори от тесто, краве масло   Начин на приготвяне: Картофите се …