Горно Драглище

Ялова баница

Продукти:

бяло брашно, мая, сол, вода, олио

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се на три части, от които се разточват кори. На всяка кора се слага по малко олио, разрязва се на две  и се навива. Поставят се в намазнена тава и се оставят да втасат отново. След като се изпече, се поръсва с вода и се оставя да се задуши.



Чеснало

Продукти:

бяло брашно, мая, сол, вода (хладка), олио; свинско месо (кървавица), мазнина, може и свинска мас

 

Начин на приготвяне:

В брашното се прави кладенче. Добавят се солта и маята. Постепенно се изсипва хладката вода, като се внимава маята да не се пресече. Замесеното тесто се оставя да втаса. След като е готово, се премесва. Процедурата се повтаря още два пъти. След третото втасване се изсипва в тава с нагорещена мазнина, полива се с малко олио и се слага да се пече.  Свинското месо се изпържва в мазнината. Изпеченото чеснало се начупва, потапя се в мазнината от месото и се подрежда по краищата на тава, като в средата се оставя празно място. В него се изсипва запърженото месо, а с останалата част от мазнината се полива чесналото.

Други интересни места и рецепти

Цариброд

Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе

Златоград

Лозличеви сарми Кашник Свиенички

Петрич

То́пена манжда