Алино

Алински зелник

Продукти:

  • за плънката: киселец, праз лук, яйце, сирене, олио
  • за тестото: брашно, сол, олио, хладка вода

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, слага се сол, олио, хладка вода и се замесва меко тесто. От тестото се оформят отделни топки, които се намазват с мазнина и се оставят да втасат. След това се разточват корите за зелника, като всяка кора след разточването леко се разтегля с ръце.

Киселецът се измива и се нарязва на дребно, към него се добавя натрошеното сирене с яйцето и сместта се разбърква добре. Върху намаслена предварително тава се поставя една голяма кора от тесто, чиито краища трябва да излизат извън тавата. В средата на кората се изсипва приготвената смес, която се покрива отгоре с по-малка кора. Покрай сместта се нареждат завити на руло и другите кори, които преди това са поръсени с мазнина, яйце и сирене. Накрая всички кори се покриват с оставената извън тавата голяма кора. Най-отгоре зелникът се поръсва с мазнина и се пече в умерена фурна. Някога той се е приготвял в подница под връшник за Коледа и за Сирни заговезни.



Oбредни ястия и хлябове

Други интересни места и рецепти

Старопатица

Гергьовденска турта Продукти: бяло пшенично брашно, мая за хляб, олио, сол, хладка вода   Начин на приготвяне: Пресява се брашното, прибавя се маята, солта и …

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …