Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено

Продукти:

брашно, сирене, мас, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва се на малки кръгчета. Поръсват се със сирене и се сгъват от четирите краища като плик. Пекат се върху печката. Още горещи се заливат със солена вода и се намазват с масло. Консумира се със зелев сок, в който има нарязана люта чушка и праз, поръсени с червен пипер и полети с олио.

 

Два пъти точено е от същото тесто, но без сирене, като същите кръгчета се мажат с мас, завиват се на руло, после на охлюв и пак се разточват. Прегъват се по същия начин. Пекат се върху печката. Заливат се със солена вода и се намазват с масло.



Лападена чорба

Продукти:

лапад, 1 глава лук, червен пипер, ориз или фиде, 1 жълтък, 4 с.л. кисело мляко, брашно, сол, оцет или лимон.

 

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Лападът се нарязва и се попарва с вряла вода. Изцежда се и се накълцва. Слага се да поври заедно с лука. Поръсва се с червен пипер. Досипва се още вода и се слага фиде или ориз. Когато чорбата е готова, се застройва с разбит жълтък, кисело мляко, малко брашно и вода, може и малко оцет или лимон, за да не се пресече.



Сарми

Продукти:

листа от кисело зеле, свинско месо, праз лук, булгур, сланина, черен пипер, червен пипер, зелев сок, сол.

 

Начин на приготвяне:

Месото с накълцва и се запържва. Празът се нарязва на ситно и се задушава. Може да се добави и булгур. Смесват се и се слагат подправките. Сармите се пълнят и се завиват, нареждат се в тенджера върху листо и между тях се слага сланинка. Покриват се с едно зелево листо и се затискат с чиния. Заливат се със зелев сок, разреден наполовина с вода. Оставят се да къкрят на слаб огън.

Други интересни места и рецепти

Горно Драглище

Ялова баница Продукти: бяло брашно, мая, сол, вода, олио   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се …

Трекляно

Оцет Продукти: 1 краставица, 4–5 сухи чушки, праз лук (бялата част), вода, оцет, 1 ч. л. захар, олио, сол   Начин на приготвяне: Краставицата и …

Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми Продукти: червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле; За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, …