Алино

Алински зелник

Продукти:

  • за плънката: киселец, праз лук, яйце, сирене, олио
  • за тестото: брашно, сол, олио, хладка вода

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, слага се сол, олио, хладка вода и се замесва меко тесто. От тестото се оформят отделни топки, които се намазват с мазнина и се оставят да втасат. След това се разточват корите за зелника, като всяка кора след разточването леко се разтегля с ръце.

Киселецът се измива и се нарязва на дребно, към него се добавя натрошеното сирене с яйцето и сместта се разбърква добре. Върху намаслена предварително тава се поставя една голяма кора от тесто, чиито краища трябва да излизат извън тавата. В средата на кората се изсипва приготвената смес, която се покрива отгоре с по-малка кора. Покрай сместта се нареждат завити на руло и другите кори, които преди това са поръсени с мазнина, яйце и сирене. Накрая всички кори се покриват с оставената извън тавата голяма кора. Най-отгоре зелникът се поръсва с мазнина и се пече в умерена фурна. Някога той се е приготвял в подница под връшник за Коледа и за Сирни заговезни.



Oбредни ястия и хлябове

Други интересни места и рецепти

Бесарабия

Роговачки Продукти: брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се …

Чупрене

Шльопаво пържено Продукти: зелени листа на пресен кромид лук, свинска мас, 3-4 лъжици пшенично брашно, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, вода, сол   Начин на …

Голица

Булгурен зельник Продукти: За тестото: бяло брашно, вода, сол За плънката: булгур, сирене, мас   Начин на приготвяне: С брашното, водата и солта се замесва тесто. От …