Алино

Алински зелник

Продукти:

  • за плънката: киселец, праз лук, яйце, сирене, олио
  • за тестото: брашно, сол, олио, хладка вода

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, слага се сол, олио, хладка вода и се замесва меко тесто. От тестото се оформят отделни топки, които се намазват с мазнина и се оставят да втасат. След това се разточват корите за зелника, като всяка кора след разточването леко се разтегля с ръце.

Киселецът се измива и се нарязва на дребно, към него се добавя натрошеното сирене с яйцето и сместта се разбърква добре. Върху намаслена предварително тава се поставя една голяма кора от тесто, чиито краища трябва да излизат извън тавата. В средата на кората се изсипва приготвената смес, която се покрива отгоре с по-малка кора. Покрай сместта се нареждат завити на руло и другите кори, които преди това са поръсени с мазнина, яйце и сирене. Накрая всички кори се покриват с оставената извън тавата голяма кора. Най-отгоре зелникът се поръсва с мазнина и се пече в умерена фурна. Някога той се е приготвял в подница под връшник за Коледа и за Сирни заговезни.



Oбредни ястия и хлябове

Други интересни места и рецепти

Кривня

Кривненска каварма Продукти: свинско месо от бута, синска мас, 2–3 глави кромид лук, червен пипер, чубрица, сол, 1 с. л. брашно   Начин на приготвяне: …

Старцево

Смидаль Продукти: царевично брашно, 1 яйце, сода за хляб, сол, вода, краве масло, захар   Начин на приготвяне: С брашното, яйцето, водата, солта и содата …

Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми Продукти: червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле; За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, …