Пита с джумерки
Продукти:
пръжки
- За тестото: мая, брашно, белтък, захар, сол, хладка вода; жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата с малко брашно, захар и сол и се оставя да шупне. Когато е готова, се добавят останалите продукти и се замесва тесто. Полученото тесто втасва. С ръце се разстила голяма и дебела кора. Върху нея се поръсват пръжки. Прихлупва се, се поръсва с пръжки и пак се прихлупва, като отново се ръсят пръжки. Накрая се тестото се оформя като пита, оставя се да втаса повторно, а когато стане готово, леко се разточва (може и с ръце), премества се в намазнена тава, намазва се с жълтък, на места се продупчва с вилица и се изпича.
Галушки
Продукти:
картофи, сирене, червен пипер, олио, трохи от стар хляб
- За тестото: брашно, яйце, сол, вода
Начин на приготвяне:
От продуктите се замесва тесто. Прави се на фитили и се накъсват топчета (галушки).
Картофите се обелват, нарязват на едро и се слагат в тенджера да се варят, заедно с тестените топчета. Когато са готови, се изваждат в тава. Поръсват се с хлебните трохи, които предварително са запържени в олио и червен пипер. Върху тях се натрошава сирене. Всичко се разбърква и се сервира.
Тачки
Продукти:
лук, моркови, картофи, сирене
- За тестото: брашно, яйце, сол, вода
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се обелват и се сваряват. Замесва се тесто, което се разстила на кора, и върху нея се поръсва сирене. Навива се на руло, режат се тачките и се слагат при врящите зеленчуци. Варят се, докато не изплуват на повърхността.
Крофли
Продукти:
брашно, свинска мас, смлени пръжки, сода за хляб, кисело мляко, захар, яйца
Начин на приготвяне:
Содата се „гаси“ в киселото мляко. Добавят се останалите продукти и се замесва тесто. Оставя се да почине 15 минути, след което се разточва на тънка кора. С помощта на чаша или формички се изрязват крофлите, подреждат се в тава и се изпичат.