Мещица

Мещичка каварма

Продукти:

сланина, свинско месо, зеленчуци от туршия, праз, сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Сланината се нарязва на дребни парчета и се изпържва до златисто в по-дълбок съд. Добавят се последователно нарязаното свинско месо, нарязаните зеленчуци от туршия, нарязаният на дребно праз и малко сол на вкус. Ястието се вари до пълната му готовност, като на няколко пъти се разбърква. Яде се по Коледа след заколване на прасето.



Мещичко пържено с урда (извара) и щавел

(лапад)

Продукти:

извара, лапад, праз, яйца, мазнина, сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Празът се нарязва на дребно и се запържва в мазнината. Слага се нарязаният и посолен лапад, който също се изпържва добре, добавят се изварата и разбърканите предварително 4-5 яйца. Ястието се пържи още 5-6 мин. По желание може да се приготви и без яйца.



Печено на книга яйце

Продукти:

яйце, щипка сол

 

Начин на приготвяне:

Върху печката се слага хартия за печене и върху нея се счуква яйцето, поръсва се със сол и леко се разнася жълтъкът от средата на яйцето към краищата, пече се 4-5 мин. Печените яйца се приготвят най-вече за децата в семейството.



Kaчамак със сирене

Пролетна лютеница

Мещички козиняк

Морузница

Лятна клин чорба

Благ (захарен) чукундур

Кисело мляко и урда






		

Други интересни места и рецепти

Радуил

Фасул Продукти: зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода   Начин на приготвяне: Бобът …

Костандово

Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш

Голяма Желязна

Зеленчукова чорба Продукти: киселец, лук, чушка, морков, картоф   Начин на приготвяне: Продуктите се измиват, нарязват и сваряват в тенджера с вода. Свински мръвки с …