Хисаря

Биди

Продукти:

брашно, вода, 500 г кисело мляко, сода за хляб,
1 яйце, сол, парче сланина

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се разбъркват водата и брашното до получаването на рядка каша, към която се добавят киселото мляко, яйцето, содата за хляб и солта. Сместта се оставя да втаса, след което се слага още малко вода, за да стане кашата по-рядка. Сачът за печене предварително се намазва с парче сланина и върху него се сипва с черпак част от приготвената смес, разстила се добре и се пече от двете страни. След изпичането всяка бида отново се намазва със сланина. Сервира се по желание със сирене, сладко
или с други добавки.



Джуркан боб (бакла)

Продукти:

бакла, вода, сол, захар, олио, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Баклата се накисва във вода от предишния ден, за да омекне, след което се обелват обвивките на зърната. Сипва се хладка вода и баклата се сварява, а после се претрива с джуруляк или се пасира. Получената каша се изсипва в тава и след като изстине, се нарязва на парчета. Отгоре се залива със запръжка от олио и червен пипер. Раздава се на Тодоровден или на помен.



Лятна манджа

Продукти:

чушки, червени домати, кромид лук, брашно, олио, червен пипер, сол

 

Начин на приготвяне:

Лукът се запържва в олиото, слага се брашното и червеният пипер, добавят се нарязаните чушки, нарязаните червени домати и сол на вкус. Сипва се вода и се оставя да ври още няколко минути до пълна готовност.



Пача

Продукти:

свински език, свински бузи, 4 свински крачета, вода,
чесън, сол, оцет

 

Начин на приготвяне:

Отрязват се части от езика и бузите на прасето, към тях се добавят четирите свински крачета, след което всичко се изкисва във вода и се сварява. Отделя се бульонът и в него се слагат счуканият предварително чесън, сол и оцет. С овкусения бульон се залива свареното месо и се оставя едно денонощие на студено, за да се желира. Консумира се на Коледа.



Пиле с ориз и нахут

Продукти:

пилешки бутчета, ориз, нахут, кромид лук, олио, вода, захар, сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, магданоз, копър

 

Начин на приготвяне:

Бутчетата се измиват и нареждат в тава, добавят се няколко лъжици олио, сипва се вода до половината на тавата и месото се пече във фурна. Лукът се запържва в мазнина до златисто, слага се една купичка ориз и три купички вода и се вари до готовност. Нахутът предварително се накисва във вода от предишния ден и също се сварява с малко сол и захар. Свареният ориз и нахутът се добавят към изпечените пилешки бутчета със зърна от черен пипер и дафинов лист. Ястието се пече още 20 мин. във фурна. Овкусява се с копър и магданоз.



Попара

Продукти:

надробен на парчета хляб, олио, червен пипер, топла вода

 

Начин на приготвяне:

Олиото и червеният пипер се запържват и към тях се добавя гореща вода. С нея се заливат надробените парчета хляб. Попарата се покрива отгоре със съд, за да се задуши и омекне хлябът. Консумира се сутрин като закуска.



Сладко от смокини

Продукти:

зрели смокини, 1 ч. вода, захар

 

Начин на приготвяне:

Смокините се изчистват от дръжките, посипват се със захар и преседяват така едно денонощие, за да поемат от захарта и да се втвърдят. След това плодовете се изсипват в тава, добавя се 1 ч. вода и се варят на слаб огън до получаването на сладко.



Чорба от тученица

Продукти:

тученица, вода, сол, 1 червен домат (или доматен сок), олио, червен пипер, брашно

 

Начин на приготвяне:

Тученицата се измива и се нарязва на дребно, посолява се и се слага във вода да се свари. Може да се добави един нарязан червен домат (или доматен сок). Накрая чорбата се подправя със запръжка от олио, брашно и червен пипер. Консумира се през лятото.



Великденски курабии

Продукти:

400 г неразтопена свинска мас, 8 яйца, 1 кг захар, 2 кг брашно, 2 кисели млека, 8 амонячни соди, 1 бакпулвер, 3 ванилии, сокът и кората на един лимон.

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява 2 пъти. Добавя се бакпулверът. Оформя се кладенче в средата. Амонячните соди се гасят в киселото мляко. Добавят се разбитите със захарта яйца. Всичко се разбърква много добре. Прибавят се ванилиите, сокът и кората на един лимон. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто, което трябва да е меко.  Оставя се да втасва цяла нощ, като се премесва три пъти, през няколко часа. Преди изпичане се оформят курабии, намазват се с яйчен жълтък, а по желание се поръсват със захар. Имат голяма трайност и могат да се ползват и като бишкоти за направа на торта.



Зелева керосийка

Продукти:

1 кисела зелка, сок от кисело зеле, сланина, червен пипер,
олио, брашно

 

Начин на приготвяне:

Киселото зеле се нарязва на дребно, залива се със зелевия сок и се слага да ври около 30 мин. на умерена температура. В тиган се запържва нарязаната на парченца сланина с малко брашно и червен пипер и се изсипва върху зелевата чорба. Консумира се като ежедневно ястие.



Народна песен от Хисаря



Тутманик



Салата с печени чушки и нахут



Рачел и петмез

Ашчак





Други интересни места и рецепти

Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода.   Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …

Широки дол

Киселец у тигань Продукти: киселец, 4 яйца, 100 г сирене, 500 г кисело мляко, олио   Начин на приготвяне: Киселецът се нарязва на дребно и …