Добрич

Триен фасул

Продукти:

зрял фасул, пшенично брашно, сол

  • за запръжката: олио или масло, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Фасулът се накисва от предишния ден във вода. На другия ден се сварява. Прецежда се бульонът. Към прецедения горещ фасул се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка до сгъстяване. Сипва се бульонът, в който е врял фасулът, и отново се слага да заври. Залива се със запържка от олио (или масло) и червен пипер.



Содена питка за триения фасул

Продукти:

пшенично брашно, кисело мляко (500 гр.), олио,
сол (1 с. л.), сода за хляб

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавят се киселото мляко, солта, малко олио и сода за хляб. Замесва се тесто, което се разстила в тавичка, предварително намазана с олио. Шари се с вилица кръстообразно или като розетка. Пече се във фурна 30 мин.



Сливена манджа

Продукти:

сушени сини сливи (около 1, 5 кг.), вода,
брашно (1-2 с. л.), захар

  • за запръжката: кромид лук, олио, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Сушените сини сливи се накисват от предишния ден във вода. Запържват се олиото, лукът и червеният пипер, прибавя се топла вода. След като заври водата, се слагат сушените сини сливи. След като поври, се слага брашното, предварително разтворено в малко вода и захар на вкус. Разбърква се до сгъстяване.



Булгурник


Качамак


Кешкек


Курбан

Сливена манджа






		

Други интересни места и рецепти

Конуш

Чорба от „боб“ (бакла) Продукти: бакла с шушулките, вода, сол,брашно (1 с. л.), магданоз за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер за овкусяване: счукан със сол чесън, …

Калипетрово

Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …