Калипетрово

Агнешко с булгур

Продукти:

за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, 12 ч.ч. вода, 3–4 глави кромид лук, 2–3 с.л.червен пипер, олио, 4–5 г черен пипер, сол, ½ връзка пресен девесил, ½ пресен джоджен, ½ връзка магданоз

 

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на парчета и се осолява. В тава за печене се слагат булгурът и оризът. Лукът се запържва в голямо количество олио, след което към него се добавя червеният пипер. Запръжката се изсипва върху булгура и ориза, слагат се дреболиите, черният пипер, нарязаните на ситно девесил, джоджен и магданоз и малко вода. Парчетата месо (10–12 парчета в зависимост от размера) се нареждат в тавата. Отгоре се налива вода, ястието се покрива с алуминиево фолио и се слага в пещта, която е горяла предварително 2–3 часа, за да се нагреят добре тухлите. Пече се цяла вечер около 10–12 часа. Традиционно се приготвя на Гергьовден.



Чесненица

Продукти:

4–5 стръка пресен чесън, 2–3 лютиви чушки, вода, сол, оцет, пресен девесил, пресен магданоз, пресен копър

 

Начин на приготвяне:

Във вряща вода се пускат лютивите чушки, които се варят няколко минути, за да омекнат. Към тях се добавя пресният чесън и ястието продължава да се вари, докато омекне чесънът. Накрая се подправя със сол, нарязан пресен девесил, магданоз, копър и малко оцет по желание.



Топки

Продукти:

1 кг пшенично брашно, 1 пакетче мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 3 яйца, 200 г кисело мляко, 250 г сирене, 200–250 г хладка вода (или прясно мляко), 1 с.л. свинска мас (или 2–3 с.л. олио)

  • За полива: 2 яйца, 200 г кисело мляко, щипка сол

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното и в него се прави кладенче. Маята се разтваря със захарта и солта в хладка вода, за да шупне, след което се сипва в направеното кладенче. Добавят се разбитите яйца, маста, киселото мляко и още малко хладка вода. Замесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса. След това от тестото се прави фитил, който се намазва с разтопена мас и се поръсва със сирене. От него се режат парчета около 2–3 см, които се нареждат в намаслена предварително тава. Печивото се оставя отново да втаса. Залива се с полива и се пече в умерена фурна. След изпичане се покрива с кърпа, за да се задуши. Консумира се най-често през почивните дни.



Домашно овче сирене


Ябълкова ракия


Кисел чесън


Вино „розе“


Домашна овча пастърма



Шиковци


Казано по шиковски


Калипетровска мъжка и женска носия


Кукерска носия


„Спусна ми Слънце три люлки“






		

Други интересни места и рецепти

Банско

Капама Продукти: кисело зеле, цвекло (от буркан, консерва), кървавица, суджук, пилешки бутчета, свински ребра, телешко месо,  шарена сланина,  ориз, черен пипер, кимион, дафинов лист,  вино …

Гавраилово

Ръсенца Продукти: пшенично брашно, вода сол, червен пипер, олио   Начин на приготвяне: От пшеничното брашно и малко хладка вода се правят тестени трохи, които …

Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми Продукти: червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле; За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, …