Добрич

Триен фасул

Продукти:

зрял фасул, пшенично брашно, сол

  • за запръжката: олио или масло, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Фасулът се накисва от предишния ден във вода. На другия ден се сварява. Прецежда се бульонът. Към прецедения горещ фасул се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка до сгъстяване. Сипва се бульонът, в който е врял фасулът, и отново се слага да заври. Залива се със запържка от олио (или масло) и червен пипер.



Содена питка за триения фасул

Продукти:

пшенично брашно, кисело мляко (500 гр.), олио,
сол (1 с. л.), сода за хляб

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавят се киселото мляко, солта, малко олио и сода за хляб. Замесва се тесто, което се разстила в тавичка, предварително намазана с олио. Шари се с вилица кръстообразно или като розетка. Пече се във фурна 30 мин.



Сливена манджа

Продукти:

сушени сини сливи (около 1, 5 кг.), вода,
брашно (1-2 с. л.), захар

  • за запръжката: кромид лук, олио, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Сушените сини сливи се накисват от предишния ден във вода. Запържват се олиото, лукът и червеният пипер, прибавя се топла вода. След като заври водата, се слагат сушените сини сливи. След като поври, се слага брашното, предварително разтворено в малко вода и захар на вкус. Разбърква се до сгъстяване.



Булгурник


Качамак


Кешкек


Курбан

Сливена манджа






		

Други интересни места и рецепти

Гумощник

Сватбарско жито Продукти: грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, …

Кривня

Кривненска каварма Продукти: свинско месо от бута, синска мас, 2–3 глави кромид лук, червен пипер, чубрица, сол, 1 с. л. брашно   Начин на приготвяне: …

Радуил

Фасул Продукти: зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода   Начин на приготвяне: Бобът …