Горно Драглище

Ялова баница

Продукти:

бяло брашно, мая, сол, вода, олио

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се на три части, от които се разточват кори. На всяка кора се слага по малко олио, разрязва се на две  и се навива. Поставят се в намазнена тава и се оставят да втасат отново. След като се изпече, се поръсва с вода и се оставя да се задуши.



Чеснало

Продукти:

бяло брашно, мая, сол, вода (хладка), олио; свинско месо (кървавица), мазнина, може и свинска мас

 

Начин на приготвяне:

В брашното се прави кладенче. Добавят се солта и маята. Постепенно се изсипва хладката вода, като се внимава маята да не се пресече. Замесеното тесто се оставя да втаса. След като е готово, се премесва. Процедурата се повтаря още два пъти. След третото втасване се изсипва в тава с нагорещена мазнина, полива се с малко олио и се слага да се пече.  Свинското месо се изпържва в мазнината. Изпеченото чеснало се начупва, потапя се в мазнината от месото и се подрежда по краищата на тава, като в средата се оставя празно място. В него се изсипва запърженото месо, а с останалата част от мазнината се полива чесналото.

Други интересни места и рецепти

Логодаж

Чушки с урда Продукти: чушки, олио, извара, сол   Начин на приготвяне: В загрятата мазнина се слагат нарязаните на дребно чушки. Запържват се със солта. …

Голица

Булгурен зельник Продукти: За тестото: бяло брашно, вода, сол За плънката: булгур, сирене, мас   Начин на приготвяне: С брашното, водата и солта се замесва тесто. От …

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …