Горно Драглище

Ялова баница

Продукти:

бяло брашно, мая, сол, вода, олио

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се на три части, от които се разточват кори. На всяка кора се слага по малко олио, разрязва се на две  и се навива. Поставят се в намазнена тава и се оставят да втасат отново. След като се изпече, се поръсва с вода и се оставя да се задуши.



Чеснало

Продукти:

бяло брашно, мая, сол, вода (хладка), олио; свинско месо (кървавица), мазнина, може и свинска мас

 

Начин на приготвяне:

В брашното се прави кладенче. Добавят се солта и маята. Постепенно се изсипва хладката вода, като се внимава маята да не се пресече. Замесеното тесто се оставя да втаса. След като е готово, се премесва. Процедурата се повтаря още два пъти. След третото втасване се изсипва в тава с нагорещена мазнина, полива се с малко олио и се слага да се пече.  Свинското месо се изпържва в мазнината. Изпеченото чеснало се начупва, потапя се в мазнината от месото и се подрежда по краищата на тава, като в средата се оставя празно място. В него се изсипва запърженото месо, а с останалата част от мазнината се полива чесналото.

Други интересни места и рецепти

Момчиловци

Mазани колаци Продукти: брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, …

Широки дол

Киселец у тигань Продукти: киселец, 4 яйца, 100 г сирене, 500 г кисело мляко, олио   Начин на приготвяне: Киселецът се нарязва на дребно и …

Добрич

Триен фасул Продукти: зрял фасул, пшенично брашно, сол за запръжката: олио или масло, червен пипер   Начин на приготвяне: Фасулът се накисва от предишния ден във …