Гумощник

Сватбарско жито

Продукти:

грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, стафиди, боровинки (за поръсване по желание)

 

Начин на приготвяне:

Житото се накисва от предишния ден, като водата му се сменя редовно. След което започва са се вари. Полуготовото жито се измива няколко пъти в студена вода, докато се избистри и се накисва със сол. Оставя се да престои цяла нощ (завито с одеяло).  На сутринта водата се сменя и започва да се вари повторно. Когато се свари напълно се добавя прясно мляко. Кравето масло, маста и олиото се запържват заедно с брашното. Получената смес се добавя към свареното жито, докато стане  хомогенна смес. Преди сервиране се добавят карамелизирани орехи, боровинки и стафиди.

Други интересни места и рецепти

Ресен

Долагач Продукти: брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода   Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря …

Банат

Пита с джумерки Продукти: пръжки За тестото: мая, брашно, белтък, захар, сол, хладка вода; жълтък за намазване   Начин на приготвяне: Маята се разтваря във водата …

Цариброд

Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе