Гумощник

Сватбарско жито

Продукти:

грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, стафиди, боровинки (за поръсване по желание)

 

Начин на приготвяне:

Житото се накисва от предишния ден, като водата му се сменя редовно. След което започва са се вари. Полуготовото жито се измива няколко пъти в студена вода, докато се избистри и се накисва със сол. Оставя се да престои цяла нощ (завито с одеяло).  На сутринта водата се сменя и започва да се вари повторно. Когато се свари напълно се добавя прясно мляко. Кравето масло, маста и олиото се запържват заедно с брашното. Получената смес се добавя към свареното жито, докато стане  хомогенна смес. Преди сервиране се добавят карамелизирани орехи, боровинки и стафиди.

Други интересни места и рецепти

Дъбовик

Писюр сарма Продукти: 1 ч.ч. булгур, 1–2 глави кромид лук, 8–10 лозови листа, 6 ч.ч. вода, червен пипер, 2–3 щипки сол, смлян черен пипер, джоджен, …

Пишман (Пишманкьой)

Катми по тракийски Продукти: 1 кг брашно, 2.200 л вода, сол, пиле, няколко глави лук, червен пипер.   Начин на приготвяне: Ястието се приготвя за …

Горно Драглище

Ялова баница Продукти: бяло брашно, мая, сол, вода, олио   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се …