Кривненска каварма
Продукти:
свинско месо от бута, синска мас, 2–3 глави кромид лук, червен пипер, чубрица, сол, 1 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
В тенджера се слага маста и се запържва нарязаното на парчета свинско месо, прибавя се нарязаният на ситно кромид лук и също се запържва с месото. Слагат се подправките: червен пипер, чубрица, сол и малко брашно за плътност на ястието. Долива се вода, колкото да покрие продуктите и се вари около един час до пълна готовност.
Великденски кравай
Продукти:
бяло брашно, хладка вода, мая
Начин на приготвяне:
С брашното, водата и маята се замесва тесто. Оставя се да втаса. Тавата, в която ще се пече кравая, предварително се намаслява. От тестото се отрязва едно парче, което се оформя като въже, правят се резки по него на няколко места за украса и парчето се поставя в средата на тавата, навито в кръг. След това от останалото тесто се режат други две парчета и отново се оформят като въжета, усукват се заедно и се поставят в тавата около първото парче. Краваят се намазва с жълтък от яйце, изпича се и се носи на кръстницата на Великден с три боядисани яйца отгоре.
Сини сливи с булгур
Продукти:
200–300 г. сушени сини сливи, 1 ч. ч. булгур, 3–4 лъжици захар, вода
Начин на приготвяне:
Сините сливи се накисват във вода, за да омекнат, след което се слагат да се варят. След като заврат, към тях се добавя булгурът и захарта и ястието отново се вари. Сервира се охладено като десерт в горещите летни дни. Някога се е консумирало на нивата по време на жътва.
Домашно кисело овчо мляко
Продукти:
прясно мляко, квас
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се сварява на водна баня, сипва се в дълбок съд и се охлажда се до температура 36°. Към него се прибавя квасът, приготвен от предишно кисело мляко, разбърква се и се захлупва с капак. Отгоре съдът се завива с одеало и се оставя около 2 часа, за да се подкваси млякото.
Прясно овчо сирене
Продукти:
прясно мляко, мая
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се затопля до температура 36°. Към него се прибавя маята (или сирището от агне), разбърква се добре и се сипва в тензух да се прецеди. След това сиренето се притиска с тежест, оставя се за известно време да узрее и е готово за консумация.
Цапани кокали с червен пипер
Продукти:
пилешко месо, булгур, червен пипер, мазнина
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на по-големи парчета и се сварява. Отделно се сварява и булгурът. Двете съставки се смесват и отново се варят, като към тях се добавят само със сол и червен пипер. Може да се сложи и мазнина по желание. Това ястие се е консумирало някога по поръчка на свекъра за вечеря.
Баница „мускички“
Продукти:
пшенично брашно, вода, 1 яйце, 1 с. л. свинска мас, сол, пудра захар
- За плънката: счукани орехи, захар
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се сипва водата, солта и разбитото яйце. Слага се 1 с.л. свинска мас. Замесва се меко тесто, което се разрязва на пет парчета. От всяко парче се оформя топка, която се маже с разтопена свинска мас и се разточва на малка питка. Всички питки се нареждат една върху друга и отново се разточват. След това тестото пак се разделя на топки и се повтаря същата процедура до три пъти. Накрая се разточва кора, която се нарязва на квадрати. Всеки един квадрат се намазва с разтопена мас и върху него се слага с три пръста от плънката. Квадратите се прегъват на две във формата на триъгълник и се подреждат в намаслена предварително тава. Баницата се намазва отгоре с малко мазнина и се пече в умерена фурна, като непрекъснато се наблюдава да не изгори. След изпичане се напръсква с вода и леко се задушава, поръсва се с пудра захар. Тази баница се приготвя на Нова година и на Бабинден. На Нова година се носи от кумицата на кръстника, а на Бабинден се дарява с нея бабата, която е помагала при раждането.