Якоруда

Гаргалета

Продукти:

  • за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода
  • за сиропа: вода, захар

Начин на приготвяне:

Бялото брашно и грисът се смесват. В дълбока тенджера се загрява олиото. Когато е готово, към него се добавят прясното мляко, водата  и захарта. Постепенно се прибавят  брашното и грисът, като се разбърква добре. Бъркането продължава,  докато се сгъсти и стане хомогенна смес, която да може лесно да се отделя от съда. Оформят се средни по големина топчета и се слагат в тава, дъното, на която е покрито с краве масло и брашно. Подреждат се и се притискат с длан.  Изпича се до златисто. Сиропът се сварява и с него се заливат изпечените гаргалета, докато са още топли и двата компонента.



Шупла


Продукти:

брашно, 2 яйца, 500 г кисело мляко, киселец, извара, сол, олио, сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват добре и към тях се прибавят киселото мляко, содата, измитият и нарязан на дребно киселец, изварата и малко сол на вкус. С приготвената смес и с брашното се замесва меко тесто, което се изсипва в намаслена предварително тавичка. Пече се на умерена температура до пълна готовност.

Други интересни места и рецепти

Велико Търново

Телешко с дюли Продукти: 1 кг крехко телешко месо, 2 дюли, 1 морков, 2 домата, 4 с. л. олио или зехтин, 1 глава лук, сол, …

Костур

Костурска пита Продукти: За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер; За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)   Начин …

Овчарово

Благ ориз, кешкек, боза Качамак Гърмуделки (охлюви) с булгур, трахна Пестил, гроздова туршия