Несебър

Кефал плакия

Продукти:

кромид лук (1 кг.), пресни узрели домати (1,5 кг.), моркови (2 бр.), пресни чушки (2 бр.), кефал (1-2 бр.), кисели краставички, сухи люти чушки (1-2 бр.), бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист, олио или зехтин (около 150 гр.), сол, захар (2 с. л.)

  • за сервирането: пресен джоджен, пресни люти чушки (1-2 бр.)

 

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на едро, към него се прибавят белените нарязани и намачкани домати, нарязаните на кубчета моркови и нарязаните на по-едри парчета чушки. Слага се сол на вкус, захар, бахар, дафинов лист и черен пипер. Сместа се разбърква с олио или зехтин. Предварително се изчиства кефалът, отсранява се главата и опашката му, нарязва се на 2-3 парчета и се осолява. Част от приготвената зеленчукова смес се разстила в тава. Отгоре се нарежда нарязаната на парчета риба, като предварително всяко парче се овалва в брашно. Прибавя се останалата част от зеленчуковата смес, така че да се покрият парчетата риба. Отгоре се нареждат киселите краставички, нарязани на кръгчета. Слагат се и 1-2 сухи люти чушки. Ястието се пече 45 мин. на фурна, без да се покрива с фолио. Сервира се с пресен джоджен и 1-2 пресни люти чушки.

Други интересни места и рецепти

Велико Търново

Телешко с дюли Продукти: 1 кг крехко телешко месо, 2 дюли, 1 морков, 2 домата, 4 с. л. олио или зехтин, 1 глава лук, сол, …

Ресен

Долагач Продукти: брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода   Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря …

Костур

Костурска пита Продукти: За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер; За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)   Начин …