Синапово

Празнична питка със сусам

Продукти:

брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Добавят се содата и размитата в топла вода мая. Оставя се да втаса. Питката се намазва с разбития жълтък, наръсва се със сусам и се пече.



Пиле с булгур

Продукти:

пилешко месо, булгур, лук, червен пипер, домати, олио, сол.

 

Начин на приготвяне:

Булгурът се накисва. Нарязаният лук се запържва и към него се добавя булгурът. След като булгурът омекне, се прибавя месото. Като поуври, се добавя червен пипер и се сипват много малко домати. Посолява се и се доварява.



Баница с праз или зелени листни зеленчуци

Продукти:

праз или лапад, киселец, спанак, булгур, мас, сирене, брашно, мая, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Празът се задушава в разтопената мас. От замесеното хлебно тесто се разточват кори, които се наръсват със задушения праз и сирене и се налагат една върху друга. Пече се.



Кървавица

Продукти:

по-мазно шарено свинско месо, сланина, кръв, булгур, черен пипер, чубрица, сол.

 

Начин на приготвяне:

Месото и сланината се накълцват. Към тях се добавя кръвта. Посолява се, слагат се и подправките. С тази мазна смес и малко булгур се пълнят дебелото черво и изчистеният свински пикочен мехур и се окачват да съхнат. Консумира се сварено и след това малко запечено.



Праз с джумерки

Бакла

Други интересни места и рецепти

Смилян

Домашно масло и бърканица Начин на приготвяне: Домашно масло се приготвя в бурилка (продълговат дървен съд с отвор в средата и бутало). Бурилката предварително се …

Узунджово

Узунджовски катмери Продукти: пшенично брашно, свинска мас, сол, вода, мая   Начин на приготвяне: Пресява се брашното, прибавят се маята, солта и водата. Замесва се …

Овчарово

Благ ориз, кешкек, боза Качамак Гърмуделки (охлюви) с булгур, трахна Пестил, гроздова туршия