Синапово

Празнична питка със сусам

Продукти:

брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Добавят се содата и размитата в топла вода мая. Оставя се да втаса. Питката се намазва с разбития жълтък, наръсва се със сусам и се пече.



Пиле с булгур

Продукти:

пилешко месо, булгур, лук, червен пипер, домати, олио, сол.

 

Начин на приготвяне:

Булгурът се накисва. Нарязаният лук се запържва и към него се добавя булгурът. След като булгурът омекне, се прибавя месото. Като поуври, се добавя червен пипер и се сипват много малко домати. Посолява се и се доварява.



Баница с праз или зелени листни зеленчуци

Продукти:

праз или лапад, киселец, спанак, булгур, мас, сирене, брашно, мая, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Празът се задушава в разтопената мас. От замесеното хлебно тесто се разточват кори, които се наръсват със задушения праз и сирене и се налагат една върху друга. Пече се.



Кървавица

Продукти:

по-мазно шарено свинско месо, сланина, кръв, булгур, черен пипер, чубрица, сол.

 

Начин на приготвяне:

Месото и сланината се накълцват. Към тях се добавя кръвта. Посолява се, слагат се и подправките. С тази мазна смес и малко булгур се пълнят дебелото черво и изчистеният свински пикочен мехур и се окачват да съхнат. Консумира се сварено и след това малко запечено.



Праз с джумерки

Бакла

Други интересни места и рецепти

Босилеград

Агнешко с киселец Продукти: агнешко месо, киселец, лук, ориз, олио, дафинов лист, черен пипер, захар.   Начин на приготвяне: Нарязаното на порции месо се сварява …

Бесарабия

Роговачки Продукти: брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се …

Логодаж

Чушки с урда Продукти: чушки, олио, извара, сол   Начин на приготвяне: В загрятата мазнина се слагат нарязаните на дребно чушки. Запържват се със солта. …