Смолян

Пататник

Продукти:

1 кг картофи, кромид лук, яйца, сирене, черен пипер, сол, 2 разточени кори от тесто, краве масло

 

Начин на приготвяне:

Картофите се настъргват с ренде и към тях се добавят нарязаният на ситно кромид лук, натрошеното сирене, смленият черен пипер и малко сол на вкус. В предварително намазана с краве масло тава се поставя едната разточена кора от тесто. Върху нея се изсипва и разстила приготвената смес, която отгоре се покрива с другата разточена кора. Пече се на умерена температура 15–20 мин., след което се обръща и се пече и от другата страна.



Крем карамел

Продукти:

  • за крема: прясно мляко, яйца, 1 ч.ч. захар
  • за карамела: захар, вода

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват с прясното мляко и захарта. В отделни купички се карамелизира малко захар с вода и върху получения карамел се изсипва приготвената млечно-яйчена смес. Купичките се нареждат в тавичка със студена вода и се слагат във фурната да се пекат на ниска температура, за да не заври водата. Ако започне да ври водата, се добавя още малко студена вода. Крем карамелът се пече първо отгоре, а после само отдолу.



Kлин

Продукти:

ориз, 5 яйца, прясно мляко, вода, сол, олио, 2 разточени кори от тесто, краве масло

 

Начин на приготвяне:

Оризът се сварява с малко сол и олио, за да не е лепкав. След като се свари, се охлажда и към него се добавят разбитите яйца и прясното мляко до получаването на средно гъста смес. В предварително намазана с краве масло тава се поставя едната разточена кора от тесто. Върху нея се изсипва приготвената смес и се покрива с другата кора. Пече се във фурна на умерена температура около 20 мин., след което се обръща и се пече и от другата страна.

Други интересни места и рецепти

Сухо

Баклава Продукти (за голяма баклава): 1.5 кг брашно, 1 кг захар, 1 кг мед, 0.5 кг препечен грис, 100 г нишесте, 1 кг масло Начин …

Елена (Великотърновско)

Еленски бут Продукти: свински бут, сол   Начин на приготвяне: Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се …

Смилян

Домашно масло и бърканица Начин на приготвяне: Домашно масло се приготвя в бурилка (продълговат дървен съд с отвор в средата и бутало). Бурилката предварително се …