Тракийска туршия
Продукти:
зеле, моркови, чушки, гулия, целина, вода, едра сол.
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и нареждат в дълбок съд. Долива се вода – на литър вода се слага 1 лъжица едра сол. Най-отгоре се слага целина и всичко се притиска с венче от лозова пръчка. Туршията се претака неколкократно.
Зелник
Продукти:
брашно, сол, вода, мас или олио, малко оцет, спанак, яйца, сирене.
Начин на приготвяне:
От замесеното тесто се разточват 4–5 кори. Спанакът се нарязва и суров се обърква с яйцата и сиренето. Всяка кора се поръсва с мазнина и със спаначената смес. Пече се най-напред отдолу, после се обръща и запича отгоре.