Скумрия на цакалия
Продукти:
прясна скумрия (или щука, мряна, сом), сол
Начин на приготвяне:
Скумрията се изчиства от вътрешностите, но се оставя цяла заедно с главата и опашката. Осолява се и се набучва по дължина през устата на подострена влажна пръчка. Пече се на огън под ъгъл 45°. Може да се приготви и на скара. Сервира се с лимон или с туршия от люти чушки по желание.
Саламурика
Продукти:
дунавска риба (морунаж, платика, каракуда, мряна), брашно, сол, пресен девесил, червен пипер, олио (или мас), 1–2 ч. ч. вода
- За марината: няколко скилидки чесън, 2–3 стръка девесил, сол, дунавска вода
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства от вътрешностите, отстранява се главата и опашката и се цепи през гърба. Нарязва се на парчета, осолява се и се овалва в брашно. Пържи се в нагорещено олио. След като се изпържи, се изважда и се нарежда в тава с нарязан пресен девесил. В същото олио се слага червеният пипер и леко се запържва, добавя се дунавска вода и получената смес се изсипва върху изпържената риба. Накрая ястието се овкусява с марината от счукан чесън, ситно нарязан пресен девесил и малко сол на вкус.