Брегово

Сарми с лозова шума

Продукти:

500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио

 

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олиото. Добавят се оризът и каймата, които също се запържват, като сместта за плънката се подправя с червен пипер, копър и сол на вкус. На дъното на дълбока тенджера се слагат няколко лозови листа. Във всяко от останалите лозови листа с помощта на лъжица се слага по малко плънка, завива се добре и се подрежда в тенджарата.  Подредените в тенджерата лозови сарми се покриват също с няколко лозови листа, заливат се с вода и се варят около 30 мин. на бавен огън. Сервират се с гарнитура от кисело мляко.



Пръжитури

Продукти:

5-6 яйца, 1 щипка сол, 1 ч. л. червен пипер, 1 щипка царевично башно, 1 щипка пшенично брашно, 1 с. л. свинска мас

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в дълбока купа. Към тях се прибавят червеният пипер, царевичното и пшеничното брашно и солта. Сместта се изсипва в тиган, в който предварително е разтопена свинската мас. Пържи се и от двете страни, като още в тигана пръжитурата се нарязва на парчета, за да се надигне добре.



Баница със сирене

Продукти:

1 пакет кори за баница, 5 яйца, 500 г сирене, 1 чаша олио, 2 лъжици кисело мляко, 1 настъргана кора от лимон, 1 чаша газирана вода, 50 г краве масло, бакпулвер

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се разбиват четирите яйца. Към тях се прибавят натрошеното сирене, олиото, киселото мляко, настърганата лимонова кора и малко бакпулвер. Сместа се разбърква добре и с нея се поръсват корите за баницата, като всяка кора се свива на руло и се подрежда в правоъгълна тава. На дъното на тавата предварително е поставена леко навлажнена хартия за печене. След като се навият и подредят корите, те се поливат със смес от едно разбито яйце и чаша газирана вода. Накрая върху баницата се слага кравето масло, нарязано на парченца. Пече се във фурната около 30 мин.




Замъ ън фиоратъ (зелева чорба)



Питка



Разядка със сухи чушки






		

Други интересни места и рецепти

Елена (Великотърновско)

Еленски бут Продукти: свински бут, сол   Начин на приготвяне: Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се …

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …

Орешак

Лучник Продукти: за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет за плънката:  пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, …