Брегово

Сарми с лозова шума

Продукти:

500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио

 

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олиото. Добавят се оризът и каймата, които също се запържват, като сместта за плънката се подправя с червен пипер, копър и сол на вкус. На дъното на дълбока тенджера се слагат няколко лозови листа. Във всяко от останалите лозови листа с помощта на лъжица се слага по малко плънка, завива се добре и се подрежда в тенджарата.  Подредените в тенджерата лозови сарми се покриват също с няколко лозови листа, заливат се с вода и се варят около 30 мин. на бавен огън. Сервират се с гарнитура от кисело мляко.



Пръжитури

Продукти:

5-6 яйца, 1 щипка сол, 1 ч. л. червен пипер, 1 щипка царевично башно, 1 щипка пшенично брашно, 1 с. л. свинска мас

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в дълбока купа. Към тях се прибавят червеният пипер, царевичното и пшеничното брашно и солта. Сместта се изсипва в тиган, в който предварително е разтопена свинската мас. Пържи се и от двете страни, като още в тигана пръжитурата се нарязва на парчета, за да се надигне добре.



Баница със сирене

Продукти:

1 пакет кори за баница, 5 яйца, 500 г сирене, 1 чаша олио, 2 лъжици кисело мляко, 1 настъргана кора от лимон, 1 чаша газирана вода, 50 г краве масло, бакпулвер

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се разбиват четирите яйца. Към тях се прибавят натрошеното сирене, олиото, киселото мляко, настърганата лимонова кора и малко бакпулвер. Сместа се разбърква добре и с нея се поръсват корите за баницата, като всяка кора се свива на руло и се подрежда в правоъгълна тава. На дъното на тавата предварително е поставена леко навлажнена хартия за печене. След като се навият и подредят корите, те се поливат със смес от едно разбито яйце и чаша газирана вода. Накрая върху баницата се слага кравето масло, нарязано на парченца. Пече се във фурната около 30 мин.




Замъ ън фиоратъ (зелева чорба)



Питка



Разядка със сухи чушки






		

Други интересни места и рецепти

Костандово

Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Голяма Желязна

Зеленчукова чорба Продукти: киселец, лук, чушка, морков, картоф   Начин на приготвяне: Продуктите се измиват, нарязват и сваряват в тенджера с вода. Свински мръвки с …