Трън

Покриварник (Коприварник)

Продукти:

  • за плънката: коприва, кисело мляко, сирене, яйца, брашно, олио
  • за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая

 

Начин на приготвяне:

Измитата коприва се нарязва на дребно и се попарва с вряла вода. Изцежда се и към нея се прибавят киселото мляко, сиренето, яйцето, малко брашно и олио. Върху намаслена предварително тава се слага една разточена кора от тесто, върху нея се изсипва приготвената смес и се завива от всички страни с кората. Около нея се нареждат и другите кори, свити на руло, които преди това са поръсени с малко мазнина, яйце и сирене. Най-отгоре се покрива с още една разточена кора и се пече в умерена фурна. В по-старо време коприварникът се е приготвял в подница под връшник.



Гювеч

Продукти:

картофи, кромид лук, червени домати, чушки, ориз, месо, сол, вода, олио

 

Начин на приготвяне:

Лукът леко се запържва и задушава в мазнина. Към него се прибавят обелените и нарязани на кубчета картофи, нарязаните червени домати, чушките и оризът. Слага се олио, сол на вкус и две чаши вода. Ври на бавен огън под връшник. Гювечът може да бъде приготвен и с месо, което трябва да е предварително сварено или изпържено.

Други интересни места и рецепти

Койнаре

Яйца с лук по койнарски Продукти: лук, яйца, доматен сос, магданоз, чубрица, брашно, сол, червен пипер, малко вода   Начин на приготвяне: Лукът се обелва …

Цариброд

Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе

Алино

Алински зелник Продукти: за плънката: киселец, праз лук, яйце, сирене, олио за тестото: брашно, сол, олио, хладка вода Начин на приготвяне: Пресява се брашното, слага се сол, …