Тутманик
Продукти:
бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене, сол
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а яйцето се разбива. Добавя се малко олио. От продуктите се замесва тесто. Разделя се на дванадесет топчета, които се разточват, и се залепват три по три, като всяко е предварително намазано с разтопено краве масло. Така оформеното тесто започва да се разтегля, като се дърпа от средата към краищата, до получаването на тънка кора. Отново се поръсва с мазнина и се слага натрошено сирене. Тестеният лист не се навива, а две по две му страни се „захлупват“ една към друга, като отново се поръсва със сирене и мазнина. Върху последната разтеглена тестена кора не се слага сирене, а само мазнина. В нея се поставят всички останали и се „завиват“. Прехвърля се в намазана с краве масло тава. Пече се в предварително загрята фурна, първоначално на по-висока степен за 15 минути, покрива се с фолио, а после температурата се намалява.
Зетьова манджа
Продукти:
яйца, червен пипер, брашно, краве масло, вода, сол
Начин на приготвяне:
На дъното на съд се сипва малко вода. Поръсва се с две-три щипки сол и се оставя да заври. Добавят се яйцата и се оставят да се забулят. След като са готови, се поставят върху натрошено сирене. Приготвя се запръжка от краве масло, брашно и червен пипер. След като е готова, към нея се добавя част от водата, в която са приготвени яйцата. С получения сос се залива ястието.
Лук яхния
Продукти:
свински ребра, кромид лук, сушени сини сливи, морков, магданоз, дафинов лист, черен пипер (зърна), щипка захар
Начин на приготвяне:
Свинските ребра се сваряват и изваждат от тенджерата. Запържват се леко. Лукът и морковът се нарязват. Добавят се към бульона от вареното свинско. Поръсва се с малко червен пипер, брашно и към тях се слагат предварително накиснатите в топла вода сушени сини сливи. Оставят се на слаб огън да къкрят, като към тях се добавят свинските ребра. Накрая се добавят магданозът, дафиновият лист и черният пипер и захарта.