Велико Търново

Телешко с дюли

Продукти:

1 кг крехко телешко месо, 2 дюли, 1 морков, 2 домата, 4 с. л. олио или зехтин, 1 глава лук, сол, 1 с. л. брашно, 1 с. л. червен пипер, черен пипер, 1 ч. л. канела.

 

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки и се запържва с олиото, лука и моркова. Прибавят се червен пипер и гореща вода и се вари до омекване на месото. Слагат се нарязаните необелени парчета дюли, след тях доматите. След като омекнат, се добавят брашното, захарта, канелата, солта. Доварява се на тих огън.

Ястието се приготвя за посрещане на гости на големи празници.

(Станка Корфонозова)



Курабии от 100-годишно Кисимово тесто

Продукти:

мас, 7 с. л. захар, 1 ½ ч. брашно, шипков мармалад, орехи, пудра захар

 

Начин на приготвяне:

Маста се разтопява на огъня заедно със захарта. Прибавя се брашното, като се разбърква с дървена лъжица. Тестото се разточва на кръг и от него с чашка се изрязват кръгчета. Прави се смес от мармалада и орехите, с която се пълнят кръгчетата и се прегъват надве, за да се получи формата на полумесец. Тестото може да се нареже на правоъгълничета и да се напълни със смес от сирене и яйце. или със задушени зеленчуци (коприва, спанак, лапад и др.). Запичат се и след като се охладят, се поръсват с пудра захар.



Сладко от сушени кайсии

Продукти:

сушени кайсии, захар, вода, каймак от биволско мляко

 

Начин на приготвяне:

Приготвя се захарен сироп, в който се пускат и се варят сушените кайсии. След като се сварят, се оставят да изстинат и така могат да се съхраняват дълго време. Когато трябва да се сервират, се отварят и се пълнят с каймак от биволско мляко, който не може да бъде заменян със сметана.



Ястие от дюли

Продукти:

1 голяма дюля, 1 с. л. захар, сок от 1 лимон, масло, 1 к. л. брашно, 1 ч. ч. сок от вишни.

 

Начин на приготвяне:

Дюлята се почиства, измива се и се нарязва на кубчета. Подправя се със солта, захарта, лимоновия сок и ври до омекване. В малък съд се занържва брашното, разрежда се с плодовия сок и се добавя към омекналата дюля. Ястието ври още малко.



Пиле с булгур

Продукти:

Пилешки гърди, бутчета,2 домата, 1 ч. ч. пшеничен булгур, олио, сол, канела

 

Начин на приготвяне:

Булгурът се накисва във вода. Разфасованото пилешко месо се запържва в мазнината. Прибавя се лукът. След като се позапържи и той, се слагат 2 домата, нарязани на дребни кубчета. След като са почти готови, се прибавя омекналият булгур. Когато ястието е готово, се добавя канелата



Сладко от смокини



Пелтета

Други интересни места и рецепти

Бисер

Бисерски карталачета Продукти: пшенично брашно, вода, сол, мая, свинска мас   Начин на приготвяне: Пресява се брашното, прибавят се водата, маята и малко сол. Замесва …

Устрем

Заешка каплама Продукти: заек, лук, домат, сушени сини сливи или други сушени плодове, червен пипер, чесън, олио, черен пипер, дафинов лист, 1 ч. ч. вино, …

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …